​​Plajele sunt locuri dinamice iar nisipul este într-o continuă mișcare cu fiecare val ce se sparge la mal. Din păcate, acest proces este de multe ori întrerupt de clădirile construite pe mal, facilitând eroziunea, potrivit CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu fiecare val care se sparge de țărm, nisipul se reașează. Acesta este un proces natural care de multe ori este perturbat de clădirile de pe țărmul unor importante plaje ale lumii. Atunci când nisipul este blocat din mișcarea sa naturală, acesta are tendința să se mute mai în larg și nicidecum să înlocuiască deficitul de la mal. Acest fapt combinat cu creșterea nivelului apelor și furtunile violente, poate avea efecte dezastruoase asupra unor plaje celebre. În consecință, acestea riscă să dispară.

Celebra plajă South Beach din Miami face parte din categoria plajelor care riscă să dispară. Cu proprietăți luxoase la doar câțiva metri de nisip, plaja riscă să dispară din caua modificărilor climatice. Autoritățile au demarat proceduri pentru a înlocui nisipul pierdut în urma unor furtuni, acest lucru fiind deosebit de greu de realizat. Se încercă cumpărarea nisipului din Bahamas, totul pentru a ține în viață această plajă arhicunoscută în toată lumea.

Un alt exemplu este plaja Santa Monica din Los Angeles. Cu milioane de turiști ce o vizitează anual, plaja reprezintă un loc râvnit de turiști. Dezvoltarea a afectat plaja iar un program recent lansat are în vizor creșterea plantelor și formarea unor dune pentru a proteja plaja de valurile violente ale furtunilor.

Pe continentul european, o plajă faimoasă este și ea afectată de creșterea nivelului mărilor. Barceloneta, una dintre plajele faimoase ale Barcelonei, este în mare pericol. Cu un spațiu foarte mic pentru a se retrage din cauza clădirilor din jur, plaja a fost grav afectată și de o serie de furtuni. Autoritățile au reparat plaja dar având în vedere predicțiile ce privesc creșterea nivelului mărilor, viitorul Barcelonetei este incert.