Peste 20.000 de mii de deținuți vor fi eliberați din pușcăriile din Tadjikistan ca urmare a celei mai importante amnistii din istoria acestei țări după declararea independenței în 1991.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia a fost aprobată vineri de parlamentul acestei republici ex-sovietice și a fost luată cu ocazia sărbătorii Constituției, notează AFP.

Propusă chiar de autoritarul președinte Emomali Rahmon cu ocazia celei de-a 25-a aniversări de la adoptarea Constituţiei tadjice, în 1994, amnistia va include şi persoane condamnate pentru că au dat "like" unor mesaje considerate extremiste pe reţelele sociale, a precizat serviciul de presă al parlamentului.

Ziua Constituției este sărbătorită pe 6 noiembrie.

Tadjikistanul, ţară laică a cărei populaţie e majoritar sunită, a făcut din lupta împotriva integrismului religios o prioritate. Între 1992 şi 1997, un război civil între puterea pro-comunistă şi rebeli islamişti s-a soldat în Tadjikistan cu zeci de mii de morţi.

La putere din 1992, Emomali Rahmon, în vârstă de 67 de ani, a luat măsuri radicale pentru a combate influenţa extremiştilor, printre care raderea forţată a bărbilor şi o campanie împotriva portului de hijab de către femei.