Ministrul pentru Comerț al Japoniei, Isshu Sugawara, și-a dat demisia vineri, în urma unei serii de acuzații legate de încălcarea legilor electorale, la doar o lună după ce a prelaut un rol cheie în gestionarea disputei comerciale cu Coreea de Sud, scrie CNBC.

Shinzo AbeFoto: Flickr

Prim ministrul Shinzo Abe a declarat că a acceptat demisia lui Sugawara și i-a cerut lui Hiroshi Kajiyama să preia conducerea Ministerului de Economie, Comerț și Industrie.

"Port responsabilitatea numirii sale și cer iertare cetățenilor japonezi pentru acest rezultat", a spus Abe reporterilor.

Sugawara s-a aflat sub presiune, după ce presa a raportat că acesta a oferit cadouri votanților din circumscripția sa din Tokyo, precum pepeni scumpi și crabi și a oferit bani de condoleanțe familiei unui susținător, acestea fiind posibile încălcări ale legilor din timpul campaniei. Sugawara era nevoit să dea o explicație, potrivit spuselor din ziua anterioară ale Secretarului Șef de Cabinet, Yoshihide Suga.

"Nu vreau ca problemele mele să încetinească dezbaterile din parlament", a spus Sugawara reporterilor, vineri.

Kajiyama, care va conduce negocierile pentru comerț cu Seul, dacă va accepta numirea, a avut un post în cabinetul lui Abe ca ministru, înainte.

Japonia și Coreea de Sud sunt blocate într-o dispută comercială de câteva luni. Abe și prim ministrul sud-coreean Lee Nak-yon s-au întâlnit joi și au căzut de acord asupra importanței cooperării în chestiuni precum Coreea de Nord și a reconstruirii relației dintre cele două națiuni.