Provincia canadiană Columbia Britanică a făcut primii pași joi, pentru implementarea acordului istoric ONU privind drepturile populației indigene, tratat care oferă un cadru legal pentru relația dintre guvern și aceste comunități, scrie Reuters.

British ColumbiaFoto: YouTube

Dacă legislația trece, Columbia Britanică va fi prima provincie din Canada care va adopta în mod formal standardele impuse de Declarația ONU privind Drepturile populațiilor indigene.

"Această lege este legată de abolirea discriminării, de respectarea drepturilor omului și de asigurarea echității economice", a declarat Scott Fraser, ministrul provinciei pentru relații și reconciliere cu comunitățile indigene.

Implementarea declarației ONU ar însemna ca guvernul să ceară consimțământul comunităților indigene înainte de a lua decizii, în loc de a se consulta doar cu acestea, potrivit lui Bruce McIvor, din cadrul unei firme de avocatură din Vancouver care se ocupă cu cazurile legate de drepturile populației indigene.

"Este o lume foarte diferită de ceea ce avem în prezent...în care persoanele indigene au, pe bună dreptate, impresia că, în cele mai multe situații, toate consultările sunt o oportunitate (pentru guvern) de scăpa de presiuni", a afirmat McIvor.

Canada a fost una dintre cele patru țări care au votat împotriva declarației în 2007, împreună cu Australia, Noua Zeelandă și SUA - toate fiind națiuni în care populația indigenă a trecut printr-o istorie lungă și violentă de colonizare. Populația indigenă alcătuiește 5% din totalul populației canadiene. Deși Canada a susținut declarația în 2016, încă nu a implementat în mod formal măsurile.

Prim ministrul Justin Trudeau și-a luat în 2015 angajamentul de a face acest lucru, însă legislația nu a trecut de Senat, în iunie. McIvor a menționat că cererea consimțământului nu este echivalentă cu posesia puterii de veto, o îngrijorare principală din cauza căreia Senatul a blocat proiectul. Proiectul de lege al Columbiei Britanice a trecut, cu vot unanim, de primul pas legislativ joi, iar următorul vot va fi luni.

"Această lege la nivelul provinciei accentuează faptul că există un angajament serios al guvernului de a schimba relația de la una care presupune doar să bifezi căsuțe într-o lume bazată pe consultare...în una care presupune respectarea drepturilor populațiilor indigene, a declarat McIvor. ​