Consiliul Suprem Judiciar al Bulgariei a ales joi un nou procuror general în persoana lui Ivan Gheşev, în pofida îndoielilor formulate la adresa independenţei acestuia, într-o ţară criticată cu regularitate pentru corupţia endemică, relatează AFP şi Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gheşev, în vârstă de 48 de ani, până acum adjunct al procurorului general în exerciţiu Sotir Ţaţarov şi unicul candidat la succesiunea acestuia, a asigurat în cursul audierii de aproape 10 ore în faţa Consiliului că intenţionează să "întărească eficienţa organelor de anchetă", cu precădere în ce priveşte corupţia, terorismul şi criminalitatea organizată.

În plină şedinţă, la sediul instituţiei a fost primit joi un mesaj în care se spunea că o bombă va exploda în 30 de minute, urmat de o frază în limba arabă, potrivit Agerpres.

"Afară cu mafia", "Gheşev e o ruşine"! Cu aceste scandări, peste 1.000 de bulgari au mărşăluit miercuri, la Sofia, împotriva alegerii singurului candidat la funcția de procuror-șef al Bulgariei, actualul procuror-şef adjunct Ivan Gheşev. Demonstraţia a avut loc cu câteva ore înainte de şedinţa Consiliului Judiciar Superior, la care el avea să fie ales, potrivit Mediapool.

De data aceasta nu au existat "invitaţi nepoftiţi" la protest. În schimb, prezenţa poliţiei a fost mult mai numeroasă faţă de demonstraţiile anterioare, când au fost şi provocatori pentru a discredita protestul. Acţiunea s-a desfăşurat sub motto-ul "Lumina pătrunde întunericul", iar persoanele strânse au luminat piaţeta din faţa fostei case de partid cu telefoane, brichete şi lanterne.