Regatul Unit va trebui să propună un candidat pentru postul de comisar în noua Comisie Europeană, dacă va mai fi membru UE după 31 octombrie, a declarat joi viitoarea șefă a Comisiei, Ursula Von Der Leyen, potrivit New York Times, citat de Rador.

Comisia EuropeanaFoto: pixabay.com

Comisia lui Jean-Claude Juncker își va încheia mandatul de cinci ani pe 31 octombrie, în aceeași zi în care premierul britanic Boris Johnson a promis că țara sa va părăsi blocul.

Amânarea Brexit-ului pare acum aproape sigură, în vreme ce și o amânare a învestirii noii Comisii cu o lună e aproape sigură, întrucât îi lipsesc comisarii din Franța, Ungaria și România. Conform legislației UE, fiecare dintre cele 28 de state membre, inclusiv Regatul, trebuie să aibă câte un comisar.

Regatul nu a propus un comisar odată cu celelalte state, deoarece Johnson insista că țara sa nu va mai fi în UE în noiembrie.

El a fost ulterior forțat de către propriul parlament să ceară o amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie, fapt care redeschide chestiunea propunerii unui comisar britanic.

„Dacă după 1 noiembrie - și mai sunt pași de făcut, deci nu e un dat - ar mai putea fi o prelungire și Regatul va mai fi în UE, atunci desigur că voi cere Regatului să trimită un comisar”, le-a declarat reporterilor von der Leyen cu ocazia unei vizite în Finlanda.

Ea a afirmat că UE trebuie să decidă dacă va acorda regatului o amânare - o discuție care, spune ea, „arată chiar bine” - și, în caz că da, cu cât.

Ante Rinne, premierul Finlandei, țară care deține președinția rotativă a UE, a declarat că „poate toate” statele UE susțin o amânare pentru Londra.

Așteptând candidații

Von der Leyen a declarat că-l va invita curând pe candidatul francez, Thierry Breton, la un interviu pentru a discuta piața unică și agenda digitală ale UE - un portofoliu pe care ar trebui să-l primească, dacă va trece de audierile din Parlamentul European.

Ea a afirmat că speră că România va alege un candidat „în următoarele câteva zile”, însă a precizat că nu a solicitat anume ca acesta să fie o femeie.

Chestiunea echilibrului sexelor în Comisie a fost una prioritară în agenda lui von der Leyen.

Însă obiectivul ei de a avea un număr egal de bărbați și femei a fost zădărnicit de Parlamentul European când a respins-o pe candidata inițială a Franței, Sylvie Goulard, după ce o perpelise pe tema unui scandal legat de angajări și a muncii ei pentru un grup de reflecție.