Exhumarea lui Francisco Franco, care a condus Spania cu o mână de fier până la moartea sa, în 1975, din mausoleul monumental în care se află rămășițele sale a început joi, a anunțat guvernul spaniol, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Procesul de exhumare a lui Francisco Franco a început", a precizat biroul de presă al premierului socialist Pedro Sanchez.

Încă de la ajungerea la putere, în iunie 2018, Pedro Sanchez a făcut din exhumarea dictatorului una dintre prioritățile sale, pentru ca "Valle de los Caidos", în apropiere de Madrid, să nu mai fie un loc de apologie a franchismului.

Învingător al Războiului Civil (1936-1939) în fruntea militarilor care s-au ridicat împotriva republicii, Franco a condus Spania până la moartea sa, în 1975.

El este cel care a luat decizia de a construi "Valle de los Caidos", biserica săpată într-o stâncă și vegheată de o cruce înaltă de 150 de metri, la San Lorenzo de El Escorial. Prizonierii republicani au fost obligați să participe la construcția sa începând cu 1941.

În numele unei pretinse "reconcilieri" naționale, Franco a decis transferarea aici a rămășițelor a peste 30.000 de spanioli morți în Războiul Civil: naționaliști din tabăra sa dar și republicani, scoși din cimitire și gropi comune fără ca familiile lor să fi fost informate.

La câteva zile după moartea sa, în 20 noiembrie 1975, cadavrul îmbălsămat al lui Franco a fost îngropat.