Franța l-a propus pe directorul executiv al companiei de tehnologie Thierry Breton drept candidat pentru postul de comisar pentru politică industrială, a anunțat președintele Emmanuel Macron, la două săptămâni după ce parlamentarii europeni au respins prima variantă înaintată de Paris, Sylvie Goulard, transmite Reuters.

Thiery BretonFoto: Wikimedia Commons

De remarcat că noua propunere a Franței este un bărbat, în condițiile în care Ursula von der Leyen vrea paritate în Comisia Europeană. Voci din PPE afirmă însă că, din moment ce Franța a propus acum un bărbat, față de propunerea inițială, o femeie, și România ar putea face același lucru.

Thierry Breton, ministru de finanțe pe timpul președinției lui Jacques Chirac, este director al Atos din 2009.

”Este un om de acțiune, care cunoaște pe de rost problemele industriale și care, deși este familiarizat cu instituțiile de la Bruxelles, nu va avea o abordare birocratică a chestiunilor europene, lucru important pentru președinte”, a spus un oficial de la Elysee.

Parlamentul european a respins, recent, varianta Sylvie Goulard, provocând mânia Parisului, care a dat vina pe conservatorii germani din PE. Președintele francez, dornic să păstreze portofoliul enorm negociat cu președinta Comisiei Europene, vrea să lase în urmă ”criza politică” declanșată de respingerea lui Goulard și a cerut asigurări că noul candidat va fi aprobat.

În cadrul unei conferinţe de presă de la finalul summitului UE de săptămâna trecută, preşedintele francez a calificat drept "disfuncţionalitate" şi "criză politică" decizia Parlamentului European de a o respinge pe Sylvie Goulard, adăugând că "dacă se politizează acest proces, va fi distrus".

Deputaţii europeni au respins-o din motive etice pe candidata franceză, vizată de o anchetă judiciară în Franţa. Macron a susținut că "vulnerabilităţile" lui Sylvie Goulard "au fost utilizate în scopuri politice".

Goulard a fost audiată de poliţia franceză în cadrul unei anchete privind o serie de angajări fictive în Parlamentul European. În ciuda acestui aspect, a fost nominalizată în aceeași zi ca reprezentantă a Franței în Comisia Europeană de către președintele Emmanuel Macron. O altă anchetă privind aceste prezumtive angajări fictive a fost deschisă de Oficiul European Antifraudă.

Cum stă acum România

În prezent, propunerea României de comisar european este eurodeputatul PSD Dan Nica. Acesta nu a fost respins oficial de Ursula von der Leyen, care însă a transmis prin purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene că nominalizarea mai multor persoane de către autorităţile de la Bucureşti ar grăbi procesul de selecţie a unui candidat din partea României.

Președintele Klaus Iohannis declara, săptămâna trecută, la Bruxelles, că Guvernul Dăncilă nu poate face o nominalizare pentru comisar european, deoarece a fost demis, precizând că acest lucru i-l va spune și președintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

​Ulterior, după întâlnirea cu șefa Comisiei, Iohannis a declarat că Ursula von der Leyen este ”foarte îngrijorată” de situația comisarului din partea României. ”Își dorește foarte mult să desemnăm o doamnă la Transporturi”, a spus președintele.