Protestatarii din Hong Kong plănuiesc să organizeze joi o manifestație în semn de solidaritate cu protestatarii din Catalonia care cer anularea deciziilor de condamnare la închisoare pe numele a nouă separatiști catalani, scrie Mediafax, citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protestele din Catalonia au fost de mai multe ori comparate cu demonstrațiile din Hong Kong, unde milioane de oameni ies în stradă de peste cinci luni din cauza ingerințelor Beijingului în politica internă a acestui teritoriu. Majoritatea protestatarilor din Hong Kong solicită, printre altele, întărirea democrației, însă unii dintre ei au făcut apel în repetate rânduri la independență față de China.

Independența este una dintre principalele revendicări ale manifestanților din Catalonia, o regiune care, la fel ca Hong Kong, are propria limbă și propriul Parlament, notează Reuters.

Mai mulți protestatari din Hong Kong au avut asupra lor steagul Cataloniei în timpul protestelor de duminică, în timp ce mai mulți activiști catalani au adoptat unele dintre tacticile manifestanților din teritoriul chinez.

Cu toate acestea, mai mulți reprezentanți ai protestatarilor din Hong Kong au făcut apel în mediul online ca cetățenii să nu participe la această manifestație, întrucât ar putea duce la o slăbire a sprijinului internațional pentru cauza lor.

După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunțat luni că nouă lideri separatiști catalani au primit sentințe între 9 și 13 ani de închisoare. Decizia a provocat ample proteste la Barcelona și în alte orașe din regiune, soldate cu rănirea a cel puțin 80 de persoane.

Protestele în Hong Kong, care deseori au fost marcate de incidente violente între demonstranți și forțele de ordine, au izbucnit în urmă cu cinci luni, ca reacţie la controversatul proiect de lege ce ar fi facilitat extrădările spre China continentală. Manifestanţii contestă politicile Guvernului local pro-Beijing, condus de Carrie Lam.