Trupele americane retrase din nord-estul Siriei tranzitează Irakul și vor părăsi această țară în patru săptămâni, a declarat Najah al-Shammari, ministrul Apărării de la Bagdad, după o întrevedere cu omologul său din SUA, Mark Esper, scrie Mediafax, citând The Associated Press.

HotNews.roFoto: Hotnews

La rândul său, Esper, care a efectuat miercuri o vizită la Bagdad, a afirmat că SUA nu intenționează să lase aceste trupe în Irak pe termen nedeterminat. Oficialul irakian a anunțat că, în urma discuțiilor cu omologul său din SUA, cele două părți au convenit ca trupele americane aflate anterior în Siria să "tranziteze" Irakul și să se îndrepte spre Kuweit, Qatar și Emiratele Arabe Unite "într-o perioadă de timp care să nu depășească patru săptămâni".

Vizita lui Esper la Bagdad a avut loc în contextul în care Rusia și Turcia au ajuns la un acord ce prevede faptul că cele două țări vor disloca forțe de-a lungul frontierei nordice a Siriei, pentru a acoperi golul creat după ce președintele SUA, Donald Trump, a decis în mod intempestiv să retragă trupele americane din zonă, acțiune ce a permis declanșarea ofensivei Ankarei împotriva kurzilor sirieni.

Criticii liderului de la Casa Albă au afirmat că retragerea trupelor americane din cea mai mare parte a Siriei a însemnat abandonarea kurzilor, aliații Washingtonului în campania împotriva rețelei teroriste Stat Islamic.