Doi bărbați care au încurajat realizarea unor atacuri teroriste la indigo, după atacurile armate din Noua Zeelandă, au fost închiși, scrie BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Morgan Seales și Gabriele Longo au discutat despre cum s-ar putea face ceva similar cu atacurile asupra lăcașurilor de cult din Christchurch, în urma cărora au murit 51 de oameni, în martie. Cei doi au fost condamnați pentru încurajarea actelor de terorism și pentru alte infracțiuni, după un proces care a avut loc la tribunalul Crown Court din Leeds. Seales, din South Shields, a fost condamnat la închisoare pentru 4 ani. Longo, din West Sussex, a primit o sentință de 6 ani.

Conform audierilor din tribunal, cei doi au publicat afirmații asociate cu dreapta extremă, încurajând terorismul, pe un grup de Whatsapp, numit Christian White Militia. Forțele antitero l-au arestat pe Seales, în vârstă de 20 de ani, din South Shields, la scurt timp după atacurile din Noua Zeelandă, când au apărut suspiciuni legate de activitatea sa online. Longo, în vârstă de 26 de ani, a fost arestat o lună mai târziu.

Pe lângă încurajarea actelor de terorism, cei doi au fost găsiți vinovați pentru posesie de materiale pentru scopuri teroriste și pentru colecționarea informațiilor utile în pregătirea unor astfel de atacuri.

Tribunalul a fost înștiințat că Seales suferă de o tulburare de personalitate și că a avut o copilărie foarte dificilă, în care s-a confruntat cu anxietatea și depresia, cu ajutorul serviciilor sociale pentru copii, însă a ieșit din evidența serviciilor sociale, ca adult. Judecătorul Tom Bayliss a afirmat că Longo este "un fel de enigmă", deoarece se știau foarte puține despre acesta.

"Activitatea voastră nu a reprezentat doar o amenințare pentru musulmani, care erau potențialele voastre victime, ci o amenințare pentru oricine într-o țară cu regim democrat", a spus judecătorul.