Peste 1.000 de bulgari au marșăluit miercuri prin centrul Sofiei pentru a protesta împotriva singurului candidat la funcția de procuror-șef al Bulgariei, punând la îndoială dacă Ivan Geshev ar duce un adevărat război împotriva corupției la nivel înalt, potrivit Mediafax.

Proteste la SofiaFoto: Agerpres/AP

Cel mai înalt organ judiciar din Bulgaria, Consiliul Judiciar Suprem este de așteptat să îl aleagă pe Geshev, în prezent procuror-șef adjunct, pentru un mandat de 7 ani. Poziția puternică este esențială pentru combaterea corupţiei în țara membră a Uniunii Europene.

Bulgaria ocupă primul loc în clasamentul celor mai corupte state membre ale UE în indicele de percepție a corupției, potrivit Transparency International.

Geshev, 49 de ani, a fost nominalizat în unanimitate pentru acest post de către toți procurorii din Consiliu. Lipsa de concurență pentru ocuparea acestei poziții înalte i-a înfuriat pe protestatari care văd alegerea sa ca fiind deja hotărâtă.

Geshev a respins acuzațiile lor și a spus în iulie că a acceptat nominalizarea doar din cauza încrederii investite în el de către colegii săi.

Scandând „Geshev este dizgrație” și „Libertate” protestatarii, care au organizat o serie de manifestații împotriva sa în ultimele luni, presupusele elite politice și oligarhii predispuşi la corupţie au colaborat, fiind în spatele nominalizării lui Geshev pentru a se asigura că infracțiunile lor nu vor fi cercetate.

Marți, Comisia Europeană a anunţat că Sofia a făcut progrese suficiente în ceea ce privește angajamentele de revizuire a sistemului judiciar și de combatere a corupţiei pentru a-i permite să înceteze monitorizarea specială impusă Sofiei din 2007. Comisia a subliniat totuși că Bulgaria trebuie să se asigure că reformele vor fi ireversibile și vor da rezultate.

În ciuda voinței politice declarate, Bulgaria urmează să condamne un funcționar de rang înalt pentru acuzații de corupție.