Croația e eligibilă pentru aderarea la zona de călătorie liberă a UE, spațiul Schengen, a declarat marți Comisia Europeană (CE). „Croația a luat măsurile necesare pentru a asigura că condițiile necesare pentru candidatura la Schengen sunt întrunite”, a declarat la Strasbourg comisarul pentru migrație Dmitris Avramopoulos, potrivit EUobserver, citat de Rador.

Dimitris AvramopoulosFoto: Hotnews

„Odată ce [Croația] va deveni un membru cu drepturi depline al Schengen, ea va contribui la o mai mare întărire a Schengen și va asigura o protecție mai bună a frontierelor externe ale UE”, a adăugat el.

Croația este unul dintre cei șase membri UE care nu fac parte din Schengen, care include 22 de membri UE și patru alte state europene - Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Actualii membri UE ai Schengen vor trebui acum să decidă prin unanimitate extinderea spațiului.

Președintele CE Jean-Claude Juncker promisese în 2017 că Croația va accede imediat ce va fi îndeplinit criteriile tehnice.

El speră că „statele membre vor face pașii corecți pentru ca în curând Croația să devină membru cu drepturi depline al Schengen”, a adăugat marți.

Responsabilitățile de membru Schengen includ controlul frontierelor externe ale UE, eliberarea de vize la nivelul întregii Europe și activități polițienești transfrontaliere.

Croația se ridică la nivelul provocării, deși ar trebui să acorde o atenție deosebită frontierei sale cu Bosnia, afirmă evaluarea pe patru ani a CE.

Și următoarea șefă a CE, Ursula von der Leyen, vede Croația aderând până în 2020, a anunțat chiar țara în cauză într-un comunicat de presă.

Candidatura ei la Schengen vine în vremuri tulburi pentru extinderea UE, după ce președintele francez Emmanuel Macron a blocat prin veto săptămâna trecută inițierea unor noi discuții de aderare în Balcanii Occidentali.

Însă problema Croației este mult mai probabil s-o reprezinte vecina ei Slovenia decât Franța.

Slovenia a blocat deja o dată candidatura Croației, din cauza unei dispute teritoriale.

Slovenia urmărește acceptarea de către Croația a unei decizii de arbitraj din 2017 a tribunalului de la Haga privind frontiera lor terestră și maritimă în nordul Adriaticii.

Iar luna aceasta mai mulți europarlamentari sloveni au trimis liderilor UE o scrisoare în care cer amânarea din nou a accederii Croației.

„Există rezerve foarte serioase în privința conformării [...] Croației la normele juridice UE, în special în ce privește respectarea și implementarea acordurilor și verdictelor internaționale”, afirmă scrisoarea.

În ce-l privește, ministrul croat de externe Andrej Plenkovic declara în septembrie că „Slovenia nu poate bloca la nesfârșit intrarea Croației în Schengen”.

Dar, din perspectiva omologului său sloven, Miro Cerar, Croația va trebui mai întâi să aplice decizia tribunalului de la Haga pentru a demonstra că este o țară „a statului de drept”.

„Slovenia se așteaptă ca pe viitor Croația să îndeplinească toate condițiile necesare, atât tehnice cât și legale, inclusiv respectarea statului de drept, pentru a intra în spațiul Schengen”, a declarat și premierul sloven Marjan Šarec.

Bulgaria, Croația, Cipru și România ar trebui să intre cu toate în Schengen într-o bună zi, conform tratatelor UE, în vreme ce Irlanda și Regatul Unit au optat să nu participe.

„Porțile [aderării la Schengen] vor fi deschise curând pentru România și Bulgaria” de asemenea, a declarat marți Avramopoulos.

Bulgaria și România au avut și ele evaluări pozitive din partea CE, dar încă nu au aderat la Schengen din cauza îngrijorării altor state membre cu privire la corupția de la Sofia și București.

Pe de altă parte, Consiliul UE va fi prezidat de Croația în semestrul ce va începe la 1 ianuarie 2020, ceea ce înseamnă că ar fi nepotrivit să se propună o decizie în privința chestiunii la începutul anului viitor, dacă Zagrebul nu va fi aderat până atunci.