Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene susțin în principiu o amânare a Brexitului dincolo de data de 31 octombrie, dar se discută în continuare cu privire la durata acesteia, a informat miercuri o sursă europeană, la finalul unei reuniuni a ambasadorilor la Bruxelles, transmite AFP.

BrexitFoto: Parlamentul European

„Toți au căzut de acord cu privire la necesitatea unei amânări, pentru evitarea producerii unui Brexit fără acord. Durata acestei amânări este încă în discuție”, a adăugat sursa citată.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a continuat miercuri discuțiile cu șefii de stat și de guvern din UE cu privirea la cererea Marii Britanii de amânare a datei de ieșire din blocul comunitar, potrivit aceleiași surse.

Marți, el a recomandat statelor membre UE să accepte o a treia amânare a Brexitului, de data aceasta până pe 31 ianuarie 2020, după un vot dat de parlamentarii britanici care au acceptat implementarea Acordului Brexit, dar au respins în același timp calendarul impus de premierul Boris Johnson pentru adoptarea acestuia.

„Opinia (ambasadorilor) a fost unanimă în a considera că o prelungire a termenului este necesară pentru a depăși impasul cu Londra”, conform unuia dintre participanți, care a apreciat totodată că diplomații sunt mai degrabă în favoarea unei „prelungiri mai lungi”, adică până la 31 ianuarie 2020.

Nicio altă dată nu a fost evocată, potrivit mai multor surse europene.