Reuven Rivlin, preşedintele Israelului, i-a acordat, miercuri seară, lui Benjamin Gantz, liderul alianţei de centru Albastru & Alb, sarcina formării noului guvern, după ce premierul în funcţie, Benjamin Netanyahu, liderul Likud, a renunţat la mandat.

Benny GantzFoto: Israel Defense Forces / Wikipedia

"Avem nevoie acum de un guvern de uniune naţională", a declarat preşedintele Reuven Rivlin, anunţând că îi oferă lui Benjamin Gantz sarcina formării noului Cabinet, informează site-ul Ynetnews.com, citat de Mediafax.

Benny Gantz s-a declarat onorat şi a subliniat că intenţionează să formeze un guvern de uniune liberal.

La fel ca Benjamin Netanyahu, nici Benjamin Gantz nu are majoritate în Knesset. Avigdor Lieberman, liderul formaţiunii Yisrael Beiteinu, a pledat pentru formarea unui guvern de uniune naţională de către partidul Likud şi alianţa Albastru & Alb.

Benjamin Netanyahu l-a informat luni seară pe preşedintele Reuven Rivlin că nu a reuşit alcătuirea unei coaliţii care să acorde susţinere majoritară viitorului guvern în Knesset.

Coaliţia Albastru & Alb s-a clasat pe primul loc, cu 33 de locuri, în urma scrutinului parlamentar anticipat din Israel, fiind urmată de Likud, cu 32 de locuri. Parlamentul Israelului (Knesset) are 120 de locuri.