Peste 100 de deținuți din gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS) au evadat până acum în Siria după lansarea ofensivei turce împotriva kurzilor din nordul țării, a informat miercuri un înalt responsabil american, potrivit AFP.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

„Am spune că numărul lor depășește acum 100. Nu știm unde se află aceștia”, a precizat James Jeffrey, emisar american pentru Siria, în fața Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților a SUA.

Săptămâna trecută, secretarul american al Apărării, Mark Esper, estima că ofensiva militară turcă lansată împotriva unei miliții kurde aliate occidentalilor în lupta contra ISIS a provocat „eliberarea a numeroși deținuți periculoși” din rândul jihadiștilor.

Ulterior, tot un responsabil american spunea că Statele Unite nu au constatat vreo „o evadare majoră” a prizonierilor ISIS, aflați sub controlul forțelor kurde în Siria, în pofida ofensivei în desfășurare a Turciei. Acesta dădea asigurări în fața jurnaliștilor că singurul „incident notabil” a fost unul legat de circa o sută de strămutați, în mare parte soții sau copii ai jihadiștilor, care au dispărut după declanșarea operațiunii militare turce.

Aproximativ 12.000 de combatanți ai ISIS, dintre care 2.500-3.000 străini, sunt deținuți în închisorile aflate sub controlul kurzilor, potrivit cifrelor difuzate de surse kurde. Iar în taberele de strămutați din nord-estul Siriei se află alți aproximativ 12.000 de străini, 8.000 de copii și 4.000 de femei.

Citește și: