Turcia a hotarat sa construiasca o centrala nucleara intr-o regiune controversata din sudul tarii, anunta ministrul Energiei, Hilmi Guler, citat presa internationala.

Guvernul ar urma sa sa lanseze licitatia pentru acest proiect in 21 februarie, iar compania castigatoare ar trebui sa inceapa lucrarile la sfarsitul acestui an. Centrala ar urma sa devina functionala in 2013 sau 2014. "Locul unde totul este pregatit pentru constructie este Akkuyu", a declarat ministrul la televiziunea NTV.

Turcia a fost nevoita sa renunte, in urma cu opt ani, la un plan anterior de constructie a centralei nucleare la Akkuyu din motive financiare si in urma protestelor activistilor pentru mediu si ale Greciei si Ciprului. Protestatarii sunt ingrijorati de construirea unui reactor la numai 25 km. de o falie seismica.

Ministrul Guler a mai declarat ca se fac pregatiri si pentru construirea unui al doilea reactor in nordul Turciei, in apropiere de portul Sinop. Turcia a anuntat ca va construi trei centrale nucleare cu o capacitate totala de 5.000 de megawati pentru a nu fi afectata de o eventuala criza energetica si pentru a nu mai depinde de furnizori straini.