Poliția britanică a descoperit 39 de morți într-o remorcă de tir din parcul industrial Waterglade din zona Essex de lângă Londra. Șoferul tirului, un tânăr de 25 de ani din Irlanda de Nord, a fost arestat, potrivit BBC și Reuters.

Tirul cu incarcatura macabra din WatergladeFoto: Captura YouTube

UPDATE 19.00 Bulgaria nu are nicio legătură cu acest caz, camionul respectiv nu a mai intrat pe teritoriul țării din 2017, spune premierul Boiko Borisov

Oamenii găsiți morți nu ar fi avut cum să urce în acel camion în Bulgaria, întrucât vehiculul respectiv nu a mai intrat pe teritoriul bulgar din 2017, de când a fost înmatriculat în această țară, a informat miercuri premierul Bulgariei, Boiko Borisov, potrivit Reuters.

Într-o declarație acordată postului privat de televiziune BTV, Borisov a spus că țara sa cooperează cu autoritățile britanice în ancheta acestui caz.

„Camionul a fost înmatriculat în 2017 în Bulgaria de o femeie din Irlanda. A părăsit apoi țara și n-a mai reintrat de atunci. Așa că este exclus să avem vreo legătură, cu excepția numerelor de înmatriculare ale camionului”, a explicat Borisov.

UPDATE 16.02 ”Toți știm că acest trafic există”, a spus Boris Johnson. ”Toți acești traficanți cu ființe umane trebuie vânați și aduși în fața justiției”, a declarat premierul britanic în parlament.

UPDATE 13.02 Ministerul de externe de la Sofia a transmis că încă nu poate confirma dacă tirul a plecat din Bulgaria, dar verifică informația.

La această oră, echipele de legiști britanici de la fața locului cercetează un container alb atașat la un cap tractor roșu. Poliția a închis cu bariere zona industrială în care se desfășoară investigația.

Cadavrele au fost descoperite în urma unui apel al numărul de urgență făcut dimineață în jurul orei 01.40 (03.40 ora României). Parcul industrial Waterglade este situat pe Tamisa, la aproximativ 30 kilometri de centrul Londrei.

Potrivit autorităților, camionul a venit din Bulgaria, intrând duminică în Marea Britanie prin portul galez Holyhead.

”Suntem în procedura de identificare a victimelor, dar apreciem că aceasta ar putea să dureze mult”, a spus comisarul de poliție Andrew Mariner.

Echipajele de ambulanță sosite la fața locului au declarat decedate cele 39 de victime - 38 de adulți un adolescent.

Potrivit The Sun, faptul că autovehiculul a intrat în Regatul Unit prin Holyhead sugerează că a ajuns acolo cu un feribot, dinspre Irlanda, iar apoi a traversat țara pentru a ajunge, azi noapte, în zona industrială de lângă Londra.

Cazul de acum pare similar cu cel din august 2015, când 71 de migranți au fost găsiți sufocați într-un camion frigorific abandonat pe o șosea din Austria. În 2018, șeful rețelei de trafic cu migranți, un afgan, și trei complici bulgari, au primit fiecare câte 25 de ani de închisoare. Alți nouă bulgari din rețea au primit și ei pedepse cu închisoarea, dar mai mici.

Ultima oară când o tragedie de asemenea amploare a avut loc în Marea Britanie a fost în iunie 2000, când 58 de chinezi au fost găsiți morți într-un camion ce venise cu feribotul din Belgia. În acest dosar au fost condamnați șoferul olandez și nouă chinezi care activau într-o rețea de trafic de migranți.