Liderul nord-coreean Kim Jong-un a solicitat demolarea clădirilor din resortul sud-coreean Mount Kumgang, simbol al colaborării dintre cele două state, din cauza aspectului lor „neplăcut”, relatează Guardian, preluat de Mediafax.

Kim Jong Un la KumgangFoto: KCNA

Kim Jong-un a ordonat distrugerea clădirilor „cu aspect neplăcut” aparținând Coreei de Sud și înlocuirea lor cu alte clăridiri „moderne”, construite de Phenian.

Liderul de la Phenian a afirmat că resortul, unul din puținele simboluri ale cooperării dintre cele două state, reprezentând o proprietate comună a celor două Corei, a fost o „greșeală, din cauza localizării lui pe teritoriul Coreei de Nord”, a transmis agenția locală de știri KCNA.

„Mount Kumgang e câștigul pământului nostru, cu costul sângelui nostru și chiar și o stâncă și un copac sunt asociate cu suveranitatea și demnitatea noastră”, a declarat Kim în cadrul unei vizite efectuate la resort.

Conform sursei locale de știri, liderul nord-coreean a ordonat eliminarea tuturor clădirilor cu aspect neplăcut a părții sudice, printr-un acord cu unitatea relevantă din partea de sud și construirea unora noi, echipate cu servicii moderne, care să fie coerente cu scenariul natural al zonei Mount Kumgang.

Resortul ce urmează a fi demolat a fost construit cu ajutorul resurselor Seulului și a găzduit pentru mult timp reuniuni ocazionale între familiile separate de războiul coreean din perioada 1950-1953. Începând din 1998, sud-coreenii au întreprins vizite în această regiune, care au fost suspendate în 2008 ca urmare a uciderii unei turiste din Coreea de Sud de către un soldat nord-coreean pe motivul pătrunderii acesteia într-o zonă militarizată.