"Croaţia a făcut primul pas în direcţia intrării în spaţiul Schengen. Am realizat un obiectiv important şi am arătat că graniţele noastre sunt sigure, dar abia acum urmează partea mai grea", a declarat premierul Andrej Plenković, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, imediat după ce CE a anunțat că Zagrebul îndeplineşte condiţiile tehnice pentru aderarea la zona Schengen, potrivit Jutarnji List, preluat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Noi am realizat un pas mare în ceea ce priveşte perspectiva financiară şi juridică în plan european. Scopul acestui guvern este ca Zagrebul să intre cât mai în profunzime în contextul integrării europene. Cele două direcţii în care activăm sunt spaţiul Schengen şi integrarea în zona Euro", a declarat Plenković.

"În acest mod, Croaţia se află mai aproape de ceea ce reprezintă Schengen pentru proiectul european", a declarat premierul, amintind că spaţiul Schengen cuprinde 400 de milioane de persoane.

"Ceea ce urmează acum sunt activităţi la nivel de contacte cu ţările membre. În primul rând, comunicarea va trece prin Consiliul Schengen. Înaintea noastră aşteaptă Bulgaria şi România. Prin propunerea făcută astăzi (marţi, n. trad) de Comisia Europeană, facem un pas înainte şi ne aflăm umăr la umăr cu Bulgaria şi România", a declarat premierul croat.

Referindu-se la posibilitatea unei blocări a intrării Croaţiei în Schengen din partea Sloveniei, Plenković a afirmat că litigiul cu Slovenia "are un caracter bilateral".

În fine, şeful cabinetului de la Zagreb a ţinut să sublinieze faptul că, spre deosebire de Bulgaria şi România, ţara sa nu a fost supusă unui mecanism suplimentar de supraveghere pentru intrarea în Schengen.

Bulgaria şi România au primit încă din anul 2011 o evaluare pozitivă din partea Comisiei Europene, dar încă nu fac parte din spaţiul Schengen, deoarece nu există unanimitate pe această temă în rândul statelor membre.