Ministrul american al apărării Mark Esper a afirmat marţi că Turcia pare să fi comis crime de război în Siria pentru care ar trebui să fie trasă la răspundere, într-o escaladare a retoricii americane împotriva Ankarei, transmite dpa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Declaraţia lui Esper vine după ce un atac turc asupra miliţiilor kurde aliate ale SUA din nord-estul Siriei şi a grupării Stat Islamic a provocat o deplasare masivă a populaţiei, existând informaţii despre atacuri în care nu s-a ţinut cont de civili, potrivit Agerpres.

Luptătorii kurzi au anunțat marți administrația americană că s-au retras complet din zona de securitate vizată de Turcia în nordul Siriei, înainte de expirarea armistițiului negociat de către Statele Unite cu Ankara, potrivit unui oficial american, relatează AFP. Totodată, Washington a anunțat că va ridica sancțiunile împotriva Turciei, Ankara respectă armistițiul.

Rusia și Turcia vor lansa patrule comune în nord-estul Risiei după dezarmarea milițiilor kurde din regiune, a anunțat marți șeful diplomației ruse, Sergei Lavrov, după negocieri maraton. La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus marți că a încheiat un acord istoric cu Rusia cu privire la Siria, în cadrul unei întâlniri cu omologul său de la Kremlin Vladimir Putin, la Soci, în Rusia, scrie AFP.