În urma discuţiilor purtate de preşedinţii Turciei şi Rusiei, s-a ajuns la un acord istoric în zece puncte. Ziarul Hurriyet prezintă cele 10 puncte ale acordului:

HotNews.roFoto: Hotnews

1. Ambele părți își reafirmă angajamentul faţă de menţinerea unității politice şi a integrității teritoriale a Siriei și faţă de protejarea securității naționale a Turciei.

2. Se subliniază determinarea părţilor de a combate toate formele și manifestările terorismului și de a anihila agendele separatiste pe teritoriul sirian.

3. În acest context, va fi menţinut statu-quo-ul din zona vizată de operaţiunea Izvorul Păcii, într-o zonă lată de 32 de kilometri care include Tell Abyad şi Ras al-Ayn.

4. Ambele părţi reafirmă importanța Tratatului de la Adana. Federația Rusă va facilita punerea în aplicare a Acordului de la Adana în condițiile actuale.

5. Începând cu 23 octombrie 2019, ora 12.00, poliţia militară rusească şi poliţia de frontieră siriană vor intra în partea siriană a frontierei dintre Turcia şi Siria rămasă în afara zonei de desfăşurare a operaţiunii Izvorul Păcii, pentru a garanta faptul că elementele YPG vor fi scoase, împreună cu armele pe care le deţin, la o distanţă de 30 de kilometri de frontiera turco-siriană. Această acţiune se va finaliza în 150 de ore. Începând cu ora specificată mai sus, vor începe patrule comune turco-ruseşti pe o zonă lată de 10 kilometri la marginile estice şi vestice ale zonei în care are loc operaţiunea Izvorul Păcii.

6. Toate elementele YPG de la Manbij și Tel Rifat vor fi îndepărtate împreună cu armele pe care le deţin.

7. Ambele părți iau măsurile necesare pentru a preveni infiltrarea elementelor teroriste.

8. Se vor depune eforturi comune pentru a facilita repatrierea în siguranță și voluntară a refugiaților.

9. Se va institui un mecanism de monitorizare și verificare comună pentru supravegherea și coordonarea implementării prezentului memorandum.

10. Părţile vor depune eforturi pentru a găsi o soluţie politică durabilă conflictului sirian în cadrul Mecanismului de la Astana şi vor sprijini activităţile Comitetului pentru Constituţie. (preluare Rador)