Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, a anunţat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în contextul impasului politic din Marea Britanie, că le va recomanda liderilor Uniunii Europene să aprobe cererea Guvernului Boris Johnson de amânare a Brexit, potrivit Mediafax.

Donald Tusk si Boris JohnsonFoto: Captura YouTube

"Ca urmare a deciziei premierului Boris Johnson de a întrerupe procedura de ratificare a Acordului de retragere din UE şi pentru a evita producerea unui Brexit fără acord, le voi recomanda liderilor celor 27 de state UE să accepte solicitarea de prelungire a negocierilor. În acest sens, voi propune o procedură scrisă", a declarat Donald Tusk prin Twitter.

Donald Tusk a făcut acest anunţ în contextul impasului politic din Marea Britanie.

Acordul de Brexit convenit de premierul britanic Boris Johnson cu UE a făcut un prim pas în Parlamentul Regatului Unit, care a adoptat implementarea legii, pavând calea pentru un studiu detaliat al textului, relatează AFP. Cu toate acestea Parlamentul a refuzat marți examinarea accelerată a acordului, punând în pericol șansele Marii Britanii de a părăsi UE pe 31 octombrie.

Aprobat cu 329 pentru și 299 împotrivă cu doar nouă zile înainte de data stabilită pentru divorț, această susținere inițială a acordului trebuie urmată de un vot extrem de incert cu privire la calendarul dezbaterilor, pe care guvernul îl vrea aprobat în Camera Comunelor în ședința de joi, pentru ca pe 31 să se producă Brexitul.

Deputații au respins însă, cu 322 de voturi calendarul prevăzut pentru o aprobare a legii de aplicare a acordului până joi, un termen prea scurt pentru a dezbate un text de 110 pagini.