Diplomatul american Bill Taylor a declarat că Gordon Sondland i-a spus că președintele Trump dorește ca Volodimir Zelenski să declare public că va investiga Burisma și alegerile din 2016, potrivit unei copii a unei mărturii a lui Taylor obţinută de CNN.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

„În timpul acelui apel telefonic, ambasadorul Sondland mi-a spus că președintele Trump i-a spus că dorește ca președintele Zelensky să declare public că Ucraina va cerceta Burisma și presupusa ingerință urkainiană în alegerile americane din 2016”, potrivit mărturiei aacestuia din Camera Reprezentanţilor.

Sondland, ambasadorul SUA în Uniunea Europeană, i-a spus lui Taylor că a făcut o greșeală mai devreme, spunând oficialilor ucraineni că o întâlnire între Casa Albă şi Zelensky „depindea de un anunț public al investigațiilor.”, citează Mediafax.

Furios și vizibil neliniștit, Donald Trump a comparat marți procedura de destituire care-l vizează drept un ”linșaj”, un cuvânt încărcat de înțeles în Statele Unite, în același moment în care ancheta Congresului ar putea să avanseze într-o manieră semnificativă prin audierea unui martor cheie, relatează AFP.

Președintele american a vorbit deja despre ”vânătoarea de vrăjitoare”, dar utilizarea acestui termen, asociat cu uciderea persoanelor de culoare de către albi în timpul secolelor XIX și XX, mai ales în sudul Statelor Unite, este pentru prima dată când ajunge la Casa Albă.

”Într-o zi, dacă un democrat devine președinte și republicanii câștigă Camera Reprezentanților, chiar și cu o marjă mică, pot lansa o procedură de punere sub acuzare a președintelui, chiar fără respectarea procesurii, fără corectitudine și fără drepturi legale”, a scris pe Twitter miliardarul republican.

”Toți republicanii trebuie să își aducă aminte la ce sunt martori aici - o linșare. Dar vom câștiga”, arată mesajul președintelui.