Rusia și Turcia vor lansa patrule comune în nord-estul Risiei după dezarmarea milițiilor kurde din regiune, a anunțat marți șeful diplomației ruse, Sergei Lavrov, după negocieri maraton. La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus marți că a încheiat un acord istoric cu Rusia cu privire la Siria, în cadrul unei întâlniri cu omologul său de la Kremlin Vladimir Putin, la Soci, în Rusia, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Aceste decizii sunt, în opinia mea, foarte importante, chiar decisive, și vom face posibilă rezolvarea unei situații foarte tensionate”, a declarat președintele Vladimir Putin alături de omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Soci (Rusia, cu privire la mecanismul destinat să evite reluarea operațiunii militare turce în nord-estul Siriei împotriva armatelor kurde.

”Astăzi, cu domnul Putin, am încheiat un acord istoric pentru a lupta împotriva terorismului, pentru integritatea teritorială și unitatea politică în Siria și pentru întoarcerea refugiaților”, a spus Erdogan în timpul unei conferințe de presă, după o reuniune cu omologul său rus la Soci.

Turcia a suspendat marți ofensiva sa în nord-estul Siriei împotriva forțelor kurde YPG în contextul unui armistițiu care expiră marți, la 19.00 GMT, pentru a permite retragerea forțelor din zonele de graniță.

Potrivit lui Erdogan, acordul convenit cu Putin, aliatul regimului de la Damasc, se centrează pe zonele din nord-estul Siriei, unde sunt prezente forțele YPG, dar unde ofensiva turcă nu a ajuns înainte de suspendarea acesteia.

Chemată de către YPG, regimul sirian a detașat armata în aceste zone, care nu mai erau sub controlul său de ani de zile.

Retragerea forțelor kurde trebuie să fie dusă la capăt marți seară pe o fâșie de 120 de kilometri , între localitățile Tal-Abyad și Ras al-Ain, țintele principale ale ofensivei turce în sectorul central din nord-estul Siriei.

Pe fâșia frontalieră de la est și la vest a acestui sector, forțele YPG trebuie să se retragă ”în 150 de ore de pe 23 octombrie ora 9.00 GMT, dincolo de 30 de kilometri, laolaltă cu armele”, a spus Erdogan.

”Fortificațiile și pozițiile organizației vor fi distruse”, a adăugat el.

”La sfârșitul celor 150 de ore, patrulele turce și ruse vor să înceapă cu o adâncime de 10 kilometri la vest și la est de zona operațiunii Izvorul Păcii. Teroriştii din Tal Rifat şi Minbej vor ieşi din această zonă cu armele lor", a adăugat el.