Rusia și Turcia vor lansa patrule comune în nord-estul Risiei după dezarmarea milițiilor kurde din regiune, a anunțat marți șeful diplomației ruse, Sergei Lavrov, după negocieri maraton. La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus marți că a încheiat un acord istoric cu Rusia cu privire la Siria, în cadrul unei întâlniri cu omologul său de la Kremlin Vladimir Putin, la Soci, în Rusia, scrie AFP.

Erdogan si PutinFoto: Captura Twitter

”Aceste decizii sunt, în opinia mea, foarte importante, chiar decisive, și vom face posibilă rezolvarea unei situații foarte tensionate”, a declarat președintele Vladimir Putin alături de omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Soci (Rusia, cu privire la mecanismul destinat să evite reluarea operațiunii militare turce în nord-estul Siriei împotriva armatelor kurde.

”Astăzi, cu domnul Putin, am încheiat un acord istoric pentru a lupta împotriva terorismului, pentru integritatea teritorială și unitatea politică în Siria și pentru întoarcerea refugiaților”, a spus Erdogan în timpul unei conferințe de presă, după o reuniune cu omologul său rus la Soci.

Turcia a suspendat marți ofensiva sa în nord-estul Siriei împotriva forțelor kurde YPG în contextul unui armistițiu care expiră marți, la 19.00 GMT, pentru a permite retragerea forțelor din zonele de graniță.

Potrivit lui Erdogan, acordul convenit cu Putin, aliatul regimului de la Damasc, se centrează pe zonele din nord-estul Siriei, unde sunt prezente forțele YPG, dar unde ofensiva turcă nu a ajuns înainte de suspendarea acesteia.

Chemată de către YPG, regimul sirian a detașat armata în aceste zone, care nu mai erau sub controlul său de ani de zile.

Retragerea forțelor kurde trebuie să fie dusă la capăt marți seară pe o fâșie de 120 de kilometri , între localitățile Tal-Abyad și Ras al-Ain, țintele principale ale ofensivei turce în sectorul central din nord-estul Siriei.

Pe fâșia frontalieră de la est și la vest a acestui sector, forțele YPG trebuie să se retragă ”în 150 de ore de pe 23 octombrie ora 9.00 GMT, dincolo de 30 de kilometri, laolaltă cu armele”, a spus Erdogan.

”Fortificațiile și pozițiile organizației vor fi distruse”, a adăugat el.

”La sfârșitul celor 150 de ore, patrulele turce și ruse vor să înceapă cu o adâncime de 10 kilometri la vest și la est de zona operațiunii Izvorul Păcii. Teroriştii din Tal Rifat şi Minbej vor ieşi din această zonă cu armele lor", a adăugat el.