Cea mai mare țară din lume crește: Marina Rusă a anunțat marți că a localizat în Oceanul Arctic cinci mici insule dezvăluite de topirea ghețarilor din cauza schimbărilor climatice, relatează AFP.

ArcticaFoto: Captura video

Existența acestor noi teritorii, situate în golful arhipelagului Novaia Zemlea, în nordul extrem al Rusiei, a fost confirmată de către o expediție maritimă la fața locului în august și septembrie.

Potrivit șefului flotei ruse în Marele Nord, Alexander Moiseiev, insulele au fost anterior acoperite de gheață.

”Topirea gheții, schimbarea temperaturii au condus la descoperirea lor”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă la Moscova.

La sfârșitul lui august, imagini din satelit au dezvăluit aceste terenuri, ale căror mărimi au fost estimate, potrivit flotei ruse, între 900 și 54.000 de metri pătrați.

Între 2015 și 2019, gheața arctică s-a topit în cantități record, potrivit unui raport ONU cu privire la încălzirea globală publicat în septembrie.

În acest context, Rusia a deschis în ultimii ani o serie de baze militare și de cercetare în Arctica, tentată de posibilitatea de a stabili o rută comercială inedită și de a exploata sursele de hidrocarburi până acum inaccesibile.

Autoritățile ruse au spus că cele cinci noi teritorii vor avea nume cât mai curând.