Furios și vizibil neliniștit, Donald Trump a comparat marți procedura de destituire care-l vizează drept un ”linșaj”, un cuvânt încărcat de înțeles în Statele Unite, în același moment în care ancheta Congresului ar putea să avanseze într-o manieră semnificativă prin audierea unui martor cheie, relatează AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Președintele american a vorbit deja despre ”vânătoarea de vrăjitoare”, dar utilizarea acestui termen, asociat cu uciderea persoanelor de culoare de către albi în timpul secolelor XIX și XX, mai ales în sudul Statelor Unite, este pentru prima dată când ajunge la Casa Albă.

”Într-o zi, dacă un democrat devine președinte și republicanii câștigă Camera Reprezentanților, chiar și cu o marjă mică, pot lansa o procedură de punere sub acuzare a președintelui, chiar fără respectarea procesurii, fără corectitudine și fără drepturi legale”, a scris pe Twitter miliardarul republican.

”Toți republicanii trebuie să își aducă aminte la ce sunt martori aici - o linșare. Dar vom câștiga”, arată mesajul președintelui.

Mesajul de pe Twitter a provocat reacții puternice în capitala federală americană, care este obișnuită cu declarații provocatoare în mod deliberat din partea fostului om de afaceri din New York.

”Nu am mai văzut niciodată așa ceva”

”Este un cuvânt pe care niciun președinte nu ar trebui să îl folosească pentru el”, a spus democratul James Clyburn la CNN. ”Vin din sud. Cunosc istoria acestui cuvânt. Este un cuvânt care trebuie folosit cu foarte, foarte mare prudență”, a mai spus alesul american.

”Am studiat cu atenție istoria prezidențială, nu am mai văzut niciodată așa ceva”, a spus el, subliniind că ceilalți trei președinți americani care au fost vizați de o procesură de punere sub acuzare - Andrew Johnson, Richard Nixon și Bill Clinton - nu au făcut niciodată astfel de referințe.

”Un linșaj? 4.743 de persoane au fost linșate în Statele Unite între 1882 și 1968, inclusiv 3.446 afro-americani”, a spus Kristen Clarke, președinta unei asociații de apărare a drepturilor civile.

”Președintele nu este o victimă (...) Să faci o paralelă între situația dificilă în care se află și linșajul este grotesc”, a reacționat Jeb Bush, fratele și fiul unor foști președinți republicani.

”Casa Albă a apărat folosirea acestui cuvânt asigurând că președintele nu a făcut o referire istorică. ”Președintele nu încerca să se compare cu istoria teribilă a acestei țări”, a spus Hogan Gidley, purtător de cuvânt al executivului.

Anumiți aleși republicani au apărat alegerea acestui cuvânt de către președintele american, în special Lindsey Graham: ”Este un linșaj în toate sensurile cuvântului”, a spus el.

Marți, Bill Tailor, însărcinat cu afacerile americane în Ucraina, este audiat.

El ar putea aduce elemente noi asupra chestiunii centrale a procedurii în curs: A folosit Donald Trump arme diplomatice în scopuri politice? A făcut el în mod direct presiune, prin șantaj economic, asupra omologului său pentru a încerca să îi facă rău rivalului rău Joe Biden?