Statele Unite, Marea Britanie și Norvegia au făcut apel partidelor politice din Sudanul de Sud să respecte data limită de 12 noiembrie pentru formarea unui Guvern de tranziție, scrie Mediafax, citând Reuters.

Sudanul de SudFoto: wikipedia

Liderul opoziției din Sudanul de Sud a transmis unei delegații a Consiliului de Securitate ONU că nu va face parte din Guvern. Fostul lider rebel Riek Machar a informat că partidele nu au ajuns la o înțelegere privind o modalitate de integrare a armatei, o condiție importantă prevăzută în acordul de pace semnat în urmă cu un an.

"Sudanul de Sud înfruntă un moment critic în drumul său spre un viitor pașnic și prosper. Rămân mai puțin de patru săptămâni pentru formarea unui Guvern de tranziție" au afirmat țările printr-un comunicat comun.

După aproape cinci ani de lupte intense, părțile implicate în războiul civil din Sudanul de Sud au semnat în septembrie 2018 un acord de pace pentru a pune capăt conflagrației în urma cărora aproape 400.000 de oameni au murit, iar alte câteva milioane s-au refugiat în țările vecine.

De-a lungul războiului au fost încheiate şi apoi încălcate mai multe armistiţii și acorduri de pace.