Preşedintele Kurdistanului irakian Nechirvan Barzani a declarat luni că retragerea americană din Siria este "nedorită", dar că regiunea semi-autonomă din Irak apreciază rolul istoric jucat de SUA în protejarea ei, transmite Reuters.

Foto:

Declaraţia evidenţiază reacţia precaută a conducerii kurzilor irakieni, care nu a condamnat Turcia pentru ofensiva declanşată pe 9 octombrie asupra luptătorilor kurzi din nord-estul Siriei, atac ce a determinat mii de kurzi să îşi părăsească locuinţele. Kurdistanul irakian se bazează pe conductele Turciei pentru a exporta petrol, iar legăturile bilaterale politice sunt strânse, potrivit Agerpres.

Trupele americane au fost bombardate cu cartofi de civilii furioși pentru că SUA se retrag din Siria. Incidentul a avut loc în zona majoritar-kurdă din apropierea orașului Qamishli, în nord-estul Siriei.

Locuitorii din zonă au ”atacat” blindatele americane care se retrăgeau ca urmare a deciziei președintelui Donald Trump. Mișcarea liderului de la Casa Albă a stârnit un întreg scandal internațional, Trump fiind acuzat că întoarce spatele principalului aliat din zonă, kurzii având un rol decisiv în învingerea organizației teroriste ISIS.

Retragerea americanilor a lăsat drum liber înaintării trupelor Turciei lui Recep Erdogan, care, la rândul său, consideră kurzii drept organizație teroristă.