Canadienii votează luni pentru a stabili dacă premierul Justin Trudeau, care a fost ales în funcție în urmă cu patru ani, precum o figură carismatică care promitea „căi însorite”, va rămâne la putere după două scandaluri majore în care a fost implicat, potrivit Reuters.

Justin TrudeauFoto: Agerpres/EPA

Urnele s-au deschis în provincia Newfoundland de pe coasta de est, urmând să se închidă în provincia British Columbia, de pe coasta Pacificului, la ora 19:00 (02:00 GMT, marți).

Trudeau, 47 de ani, liderul Partidului Liberal, a fost susuţinut de fostul președinte al SUA, Barack Obama, în ultima etapă a campaniei sale și este privit ca unul dintre ultimii lideri progresişti rămași în rândul marilor democrații din lume.

Dar campania sa a fost marcată de un amplu scandal și a fost aspru criticat pentru tratarea unui caz de corupție care a implicat o companie de construcții canadiană. Trudeau, fiul fostului premier canadian Pierre Trudeau, a fost nevoit să depășească și un sentiment de epuizare cu guvernul său.

Trudeau, însoțit de soția sa și de cei trei copii, au votat luni la Montreal după o campanie maraton de patru luni prin toată țara.

Liberalii lui Trudeau și Partidul Conservator, aflat în opoziție, condus de Andrew Scheer, se află într-o cursă cot la cot, potrivit sondajelor de opinie.