Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a propus luni crearea unei zone de securitate în nordul Siriei pentru a proteja civilii strămutați și pentru a se asigura că lupta împotriva militanţilor reţelei extremiste Stat Islamic va continua, potrivit Mediafax care citează Reuters.

Angela MerkelFoto: Captura presidency.ro

"Sugestia mea este să înființăm o zonă de securitate controlată la nivel internațional care să implice Turcia și Rusia", a declarat într-un interviu Kramp-Karrenbauer, care este, de asemenea, liderul conservatorilor cancelarului Angela Merkel.

Măsura ar trebui, de asemenea, să stabilizeze regiunea, astfel încât civilii să-şi poată reconstrui vieţile și refugiații să se poată întoarce în mod voluntar, a completat Kramp-Karrenbauer

Ministrul a adăugat că a colaborat îndeaproape cu Merkel în ceea ce privește ideea unei zone de securitate în nordul Siriei și că a informat cei mai importanți aliați ai Germaniei cu privire la propunere.

Este prima dată când guvernul german propune o misiune militară în Orientul Mijlociu. Dacă este sprijinit de Turcia și Rusia, Berlinul ar putea să trimită trupe în Siria ca parte a misiunii.

Propunerea lui Kramp-Karrenbauer ar putea crește tensiunile în cadrul coaliției conduse de Merkel, deoarece aliaţii social-democrați sunt sceptici cu privire la orice implicare militară directă în Siria.

Kramp-Karrenbauer și-a apărat ideea, spunând că nu îi mai poate auzi politicienii germani spunând doar că sunt preocupați de violența din Siria fără să acționeze. Germania și coaliţia de guvernământ trebuie să facă mai mult și să contribuie la rezolvarea crizelor internaționale, a afirmat ministrul.