Vârsta de pensionare a angajaților germani va fi crescută la 69 de ani în contextul declinului democrafic, a preconizat banca centrală a Germaniei, Deutsche Bundesbank, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Declinul demografic așteptat în sânul celei mai mari economii europene va supune sistemul de pensii prin repartizare ”unei presiuni considerabile în viitor, în special începând de la mijlocul anilor 2020”, scrie Banca centrală într-un buletin de informare lunar.

De asemenea, pentru a asigurarea continuității fondurilor publice, ”vârsta de pensionare” reprezintă ”unul dintre cele mai importante pârghii pentru viitoarele reforme”, potrivit documentului.

Ultima reformă din 2012 a constat în creșterea graduală a vârstei de pensionare de la 65 la 67 de la începutul anilor 2030.

Dar acest lucru nu va mai fi suficient având în vedere batalioanele care se vor retrage la mijlocul anilor 2020, în timp ce speranța de viață crește în Germania.

Potrivit calculelor făcute de către Banca federală, cei născuți în 2001 vor putea primi pensie de la începutul lunii mai a anului 2070, la vârsta de 69 de ani și patru luni.

Primele reacții politice au fost negative.

”Fixarea unei vârste de pensionare mai mare este calea greșită”, a spus deputata Katja Mast, vicepreședinta gruului parlamentar social-democrat (SPD), partidul aliat al conservatorilor în coaliția de guvernare a Angelei Merkel.

”Avem nevoie de o strategie pentru a munci mai sănătos mai mult timp, nu vârstă de pensionare la 69 de ani pentru toată lumea”, a spus și Markus Kurth, deputat al Verzilor.