Diplomatul român Cornel Feruţă, director interimar al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), și ambasadorul argentinian Rafael Grossi au rămas în cursa pentru șefia instituției, care a lansat luni procedura de alegere a unui nou director general care se ocupă în special de controlul activităților nucleare ale Iranului, relatează AFP.

Cornel FeruțăFoto: mae.ro

AIEA a spus luni într-un comunicat că după două tururi de scrutin la sfârșitul cărora argentinianul Rafel Grossi și românul Cornel Feruță se situează aproape la egalitate.

Niciunul dintre cei doi nu a reușit însă să își asigure două treimi din voturile celor 35 de stat membre ale Consiliului de guvernatori ai Agenției necesare pentru a fi aleși. ”În absența unei majorități, procedura de vot va continua” cu scopul ca unul dintre candidați să iasă în evidență, a spus agenția ONU, care are baza la Viena.

Patru candidați au participat în cadrul procesului inițial de selecție. După un vot inițial, slovaca Marta Ziakova, actuala președintă a Autorității nucleare din țara sa, s-a retras din cursă. După votul de luni, când s-a clasat al treilea, Lassina Zerbo s-a retras de asemenea din cursă.

Ambasadorul argentinian în Austria lu expert în probleme nucleare, Rafael Grossi, a obținut 15 voturi în primul tur, iar Cornel Feruță a obținut 14 voturi.

Actualul director interimar, candidatul sprijinit de București, a obținut 17 voturi în al doilea tur, iar Grossi 16.

AIEA trebuie să numească un nou director după moartea în iulie, la vârsta de 72 de ani, a diplomatului japonez Yukiya Amano, care a condus instituția din 2009.

Agenția speră să numească un nou director general în octombrie și să preia postul în ianuarie 2020. Două surse diplomatice a spus luni pentru AFP că va fi greu de departajat candidații și că o alegere ar putea fi tranșată în noiembrie.

Cine este Cornel Feruță

Cornel Feruță era coordonator-șef al AIEA, fostul șef de cabinet al lui Yukiya Amano.

Feruță este diplomat de carieră cu o activitate de peste 20 de ani în Ministerului Afacerilor Externe.

Experienţa sa în cadrul serviciului diplomatic național include funcții de execuție și conducere în direcțiile OSCE, Balcanii de Vest, exercitarea funcțiilor de director de Cabinet al ministrului afacerilor externe, director general pentru afaceri politice. A deținut funcția de Reprezentant Permanent al României la Organizațiile Internaționale de la Viena în perioada 2007-2012. De asemenea, experiența internaţională a diplomatului român include funcțiile de vice-președinte al Consiliului Guvernatorilor AIEA (2008-2010), președinte al celei de-a 55-a Conferințe Generale a AIEA (2011) și președinte al celui de-al doilea Comitet Pregătitor al Conferinței de Revizuire a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (2013), potrivit site-ului MAE.