Benjamin Netanyahu a anunțat luni că renunță la formarea unui nou guvern, transmite AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

"În urmă cu puțin timp l-am anunțat pe șeful statului că renunț să formez guvernul", a anunțat Netanyahu, într-o înregistrare video adresată „cetățenilor israelieni” și postată pe contul său de Facebook.

Netanyahu a afirmat, potrivit Jerusalem Post, că a făcut “toate eforturile posibile” pentru a aduce partidul lui Gantz la masa negocierilor, fără a reuși însă.

După acest anunț, președintele Reuven Rivlin a anunțat intenția de a-l însărcina pe liderul partidului centrist Albastru-Alb, Benny Gantz, cu formarea guvernului.

Lista centristă Albastru-Alb a obținut cele mai multe mandate la alegerile din 17 septembrie, dar calea spre formarea unei majorități se anunță dificilă. Dacă și Gantz eșuează, un nou scrutin este foarte posibil. Ar fi al treilea din aprilie, notează Reuters.

Gantz, un fost general de armată, va avea la dispoziție 28 de zile pentru formarea unui nou guvern.

După alegerile din 17 septembrie, Benjamin Netanyahu și Benny Gantz au obținut 55 și, respectiv, 54 de deputați, fără să atingă pragul de 61 de deputați care permite formarea unui guvern majoritar.

"A venit timpul pentru a acționa", a afirmat luni seara, într-un comunicat, partidul Albastru-Alb.

"Albastru-Alb este decis să formeze un guvern liberal de uniune, condus de Benny Gantz, pentru care oamenii din Israel au votat în urmă cu o lună", potrivit sursei citate.

Prin "libéral", le partidul sugerează că va încerca să limiteze influența partidelor religioase în formarea unui guvern de coaliție.