Cu zece zile înainte de data prevăzută pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, procesul Brexitul este din nou caracterizat de dezordine și incertitudine, după ce președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a respins introducerea pe ordinea de zi a plenului de luni votarea acordului Brexit, argumentând că Parlamentul s-a pronunțat deja asupra subiectului în ședința de sâmbătă. În acest moment, mai multe variante sunt la fel de posibile, respectiv amânarea Brexitului, ieșirea fără acord, organizarea unui nou referendum, relatează AFP.

BrexitFoto: Flickr

Procesul este din nou încetinit, după ce Boris Johnson a reușit în mod surprinzător să ajungă la un nou acord Brexit cu UE.

Parlamentarii britanici au decis, sâmbătă, să amâne votul lor asupra acordului de Brexit convenit de Londra și Bruxelles, până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord, ceea ce îl va obliga pe premierul Boris Johnson să ceară Uniunii Europene o nouă amânare a divorțului, dincolo de data de 31 octombrie.

Johnson a încercat din nou, luni, să supună acordul Brexit la vot în ședința Parlamentului britanic, însă Bercow a refuzat introducerea pe ordinea de zi acest lucru.

Ce s-ar putea întâmpla acum?

Amânarea

În virtutea unei legi adoptate în septembrie, premierul a fost forțat sâmbătă să ceară Uniunii Europene amânarea cu trei luni, până la 31 ianuarie 2020, a Brexitului. Dacă Uniunea Europeană propune o dată diferită, Boris Johnson trebuie să accepte.

Sarcina nu este deloc simplă pentru europeni, care trebuie să decidă în unanimitate și au primit două scrisori de la Londra. Pe lângă una nesemnată care cere amânarea, Boris Johnson a mai trimis o scrisoare în care explică că se opune.

O amânare pe termen lung ar permite organizarea de alegeri sau chiar a unui referendum. ”O amânare tehnică scurtă”, cum a sugerat Berlinul luni, va oferi pur și simplu timp parlamentarilor britanici și europeni să adopte acordul.

Ieșirea cu acord

Parlamentul a respins decizia, dar nu și acordul de Brexit. Boris Johnson a asigurat că guvernul său va introduce luni seară proiectele de lege pentru aplicarea textului, care trebuie aprobat mai întâi de deputați înainte să se pronunțe asupra acordului propriu-zis, în termenul unui amendament votat sâmbătă.

Chiar dacă o amânare este cerută și acceptată de UE, Regatul Unit poate în teorie să iasă din Uniunea Europeană la finele lunii dacă toate textele necesare sunt adoptate până atunci. Regatul Unit poate părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie la ora 23.00 GMT.

În cazul unei amânări scurte, o ieșire poate avea loc și în zilele care urmează.

Ieșire fără acord

Această ipoteză este implicită dacă acordul nu este aprobat până la sfârșitul lunii și dacă europenii nu sunt de acord cu o amânare.

Scenariul provoacă teamă mai ales în cercurile economice, care se tem de scăderea lirei (ceea ce ar duce la creșterea prețurilor) sau chiar de o recesiune, cu restaurarea tarifelor și o criză în domeniul hranei, benzinei și medicamentelor.

Alegeri anticipate

Orice formă este adoptată pentru Brexit, criza politică în care va fi aruncat Regatul Unit este de așa natură, așa cum o arată confuzia actuală din Parlament, că alegerile anticipate par inevitabile. Toate partidele politice se pregătesc pentru asta.

Alegerile pot fi declanșate dacă principalul partid de opoziție, cel al laburiștilor (stânga) sprijină o moțiune de cenzură, care a fost refuzată până acum, vrând să excludă în primul rând ipoteza unei ieșiri fără acord.

Premierul a încercat, de asemenea, de două ori, fără succes, să declanșeze alegeri. Pentru el, aceste alegeri sunt singura șansă de a-și recâștiga majoritatea care a fost pierdută în mod gradual din cauza deputaților rebeli sau a demisionarilor.

Un nou referendum

Această opțiune finală apărată de către Partidul Laburist, principalul partid de opoziție, și cerută din nou sâmbătă de către britanici printr-o importantă manifestație pe străzile Londrei. Ideea, sprijinită de către fostul premier eurofil John Major (conservator) și Tony Blair (Laburist), este de a schimba rezultatul primului referendum.

Susținerea de către o majoritate de deputați pentru un astfel de vot este departe de a fi sigură. Iar rezultatul este la fel de aleatoriu.

Parlamentul European va fi ultimul care va vota asupra acordului de Brexit și vrea să aștepte o pronunțare a Camerei Comunelor asupra textului de retragere, au indicat luni mai mulți responsabili.

Pare puțin probabil ca eurodeputații să se pronunțe săptămâna aceasta asupra acordului la care au ajuns joi Londra și Brexelles-ul.

O sesiune extraordinară ar putea să fie organizată săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a-l aproba dacă Camera Comunelor va vota să permită ieșirea Marii Britanii pe 31 octombrie, a spus Jaume Duch, purtător de cuvânt al acestei instituții.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, de va ântâlni luni seară cu liderii diferitelor grupuri politice pentru a formaliza această decizie.