Unul dintre cei mai puternici oligarhi ruși, Mihail Fridman, s-a prezentat luni în fața unui judecător de instrucție din Spania, într-un proces în care este acuzat că a manevrat în secret pentru a asfixia economic grupul spaniol Zed, cu scopul de a-l cumpăra la un preț derizoriu, scrie AFP.

Mihail FridmanFoto: alfabank.com

Fridman, prezentat de Forbes drept cel mai bogat om din Londra, este convocat în calitate de inculpat pentru corupție în afaceri, abuz de piață, insolvabilitate frauduloasă și abuz de bunuri sociale, de către un judecător de instrucție al Audienței naționale din Madrid, tribunal însărcinat în special cu dosarele financiare.

Fridman s-a mai aflat în atenția presei din Spania după ce a cumpărat în mai - printr-o ofertă ostilă de preluare - lanțul de supermarketuri Dia, în mare dificultate și unde era principalul acționar.

Prin intermediul fondului său de investiții LetterOne cu sediul în Luxemburg, Mihail Fridman deține companii în telecomunicații, sănătate, distribuție, hidrocarburi și finanțe. Este unul dintre fondatorii băncii rusești private Alfa Bank.

Acest magnat rus, un apropiat al Kremlinului, este acuzat de parchetul anticorupție din Madrid că a organizat "o serie de acțiuni care au condus compania spaniolă ZED Worldwide la insolvabilitate (...) cu scopul de a o prelua la un preț derizoriu, inferior pieței".

Tehnica raidului

Parchetul nu a ezitat să evoce "o tehnică tipică unei părți a mafiei rusești": "raidul", respectiv un atac care vizează acapararea ilegală a unei companii.

"O tehnică radicală care constă în intrarea cu kalașnikoave. Ea s-a perfecționat progresiv devenind o chestiune economică și juridică care constă în asfixierea administrației unei companii până la insolvabilitatea sa", a explicat pentru AFP procurorul însărcinat cu acuzarea, Jose Grinda.

Fondată în 1998 la Madrid, grupul tehnologic Zed a dezvoltat și comercializat servicii cu valoare adăugată pentru operatorii de telefonie mobilă. S-a remarcat prin serviciile de SMS premium sau jocul video Commandos.

Fridman a devenit unul dintre acționarii grupului dar și unul dintre principalii creditori.

Dar operatorul de telefonie mobilă Vimpelcom (VEON), controlat de Fridman și care are deja probleme cu justiția din Statele Unite, a reziliat brusc sau a modificat începând cu 2014 contractele cu filiala rusă a Zed, privând grupul spaniol de importante venituri, potrivit parchetului.

Obținerea acestor contracte determinase anterior îndatorarea Zed cu 140 de milioane de euro, dintre care o parte printr-o bancă ce era controlată de Fridman.

În mare dificultate financiară, Zed a cerut în iunie 2016 intrarea în lichidare.

Patru luni mai târziu, apropiați ai lui Fridman propuneau cumpărarea Zed pentru 20 de milioane de euro, "mult mai puțin decât valoarea sa în momentul în care au început manevrele de blocare controlate de Fridman", acuză parchetul.

800 de milioane de dolari pentru închiderea unui scandal de corupție din Uzbekistan

Apărarea lui Fridman argumentează că oligarhul "nu era administrator nici de facto nici de jure" al societăților vizate și nu avea nicio putere de decizie. "Acuzarea se bazează tocmai pe faptul că Fridman se ascunde în spatele subordonaților săi pentru a controla acțiunea frauduloasă", a replicat procurorul.

Anchetatorii au analizat "o serie de mesaje WhatsApp și de mailuri care arată că Fridman era la curent cu tot ce se petrece", a subliniat procurorul Grinda.

Fondatorul și directorul Zed, Javier Pérez Dolset, a denunțat în prima sa plângere o strategie de preluare a controlului asupra companiei. A sfârșit el însuși prin a fi inculpat, sub acuzația că a sustras fraudulos milioane de euro.

Gigantul telecom Vimpelcom, implicat în acest dosar, a acceptat în 2016 să plătească autorităților americane și olandeze 800 de milioane de dolari pentru a închide un scandal de corupție în Uzbekistan.