Un submarin nuclear rus care a participat la o serie de exerciții militare supravegheate de către președintele Vladimir Putin a eșuat în a testa, săptămâna trecută, o rachetă balistică intercontinentală, relatează ziarul Vedomosti, citat de Reuters.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Submarinul nuclear rusesc K-44 'Riazan', care face parte din divizia de submarine a Flotei Rusiei din Pacific, trebuia să lanseze pe 17 octombrie două rachete balistice intercontinentale de tipul R-29R din Marea Ohotsk, dar a lansat doar una cu succes, cealalta rămânând pe țeava de la bordul submarinului, a scris Vedomosti, citând două persoane apropiate Ministrului Apărării. Incidentul a avut loc în aceeași zi în care Putin a monitorizat exercițiile de la centrul de comandă de la Ministerul Apărării din Moscova.

Ministerul Apărării anunţase joi că submarine ale flotei ruse au lansat rachete balistice din Marea Barents, în Arctica, şi din Marea Ohoţk, în Extremul Orient rus. "Toate rachetele şi-au atins ţintele", a dat asigurări ministerul, citat joi seara de AFP, scrie Agerpres.

Vezi această postare pe Instagram

Кадры пуска баллистической ракеты «Синева» атомным ракетным подводным крейсером стратегического назначения «Карелия» в рамках СКШУ «Гром-2019» по полигону Кура • Footage of a Sineva ballistic missile launch toward Kura test site in Kamchatka as performed by Karelia SSBN within the Grom 2019 strategic command and control exercise #миноборонырф #гром2019 #скшу #учения #рпксн #подлодки #баллистическиеракеты #пускиракет #карелия #сяс #оружиероссии #армияроссии #северныйфлот #armyrussia #russianmilitary #grom2019 #exercises #ssbn #karelia #russianweapons #submarines #northernfleet #missilelaunch #ballisticmissiles #strategicdeterrence

O postare distribuită de Минобороны России (@mil_ru) pe

Exercițiul abandonat facea parte dintr-un exercițiu militar de amploare a forțelor armate din Rusia, cunoscut ca ”Thunder 2019”, care erau programate pentru a testa pregătirea forțelor strategice ale țării pentru un conflict nuclear.

Exercițiile au avut loc în Estul îndepărtat și Nordul îndepărtat între 15 și 17 octombrie și au implicat aproximativ 12.000 de militari, peste 100 de nave și cinci submarine, a spus Ministerul Apărării într-un comunicat. Partea navală a exercițiului a avut loc în Mările Barents, Baltică, Neagră, Caspică și Marea Ohotsk.

Submarinul nuclear rusesc K-44 ”Riazan” a fost dat în exploatare în timpul anilor '80, dar a fost supus unor modernizări de atunci.

Lansarea rachetelor de tipul R-29R în timpul manevrelor a fost necesară pentru a le ține operaționale, a spus o persoană apropiată a Statului Major pentru Vedomosti.

Deşi se laudă cu un arsenal strategic de ultima oră, autorităţile ruse se bazează în cea mare parte pe vechiul armament, moştenit din epoca sovietică, acesta fiind în prezent adaptat şi îmbunătăţit, conform experţilor militari independenţi de la Moscova.