Curtea Supremă a Scoției a amânat o decizie cu privire la o posibilă încălcare lui Boris Johnson a legii care îi cerea acestuia să solicite o amânare a Brexitului, după ce premierul a cerut liderilor UE să ignore o scrisoare prin care Londra cerea amânarea ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar la 31 octombrie.

Boris JohnsonFoto: Wikimedia Commons

UPDATE 15.05: Nu a fost încă stabilită o nouă dată pentru următoarea audiere, după ce judecătorilor le-a fost cerut să decidă la Johnson a încălcat promisiunea de a nu încălcat Actul Benn, în contextul în care premierul britanic a trimis la Bruxelles o scrisoare nesemnată prin care cere amânarea Brexit, dar ulterior a mai trimis o scrisoare prin care spune că crede că acest lucru ar fi o greșeală.

Judecătorii de la Curtea Supremă a Scoției vor audia luni într-un dosar în care premierul este acuzat că a încălcat promisiunea făcută Curții că va încerca să nu saboteze o amânare a Brexitului. Avocatii guvernului britanic au cerut în scris și în fața judecătorilor această lună ca premierul să onoreze previziunile actului Benn.

Legea Benn stipulează că, dacă niciun acord de ieșire din UE nu este aprobat de Parlamentul britanic până pe 19 octombrie, premierul trebuie să ceară o amânare până pe 31 ianuarie 2020. „Scopul acestei legi este de a garanta că Regatul Unit nu iese din Uniunea Europeană fără acord”, a explicat Hillary Benn.

Boris Johnson a sperat să o evite prezentând spre aprobare Parlamentului, sâmbătă, noul său acord de Brexit pe care l-a obținut, în pofida tuturor așteptărilor, săptămâna aceasta la Bruxelles. Însă parlamentarii au adoptat un amendament - așa-numitul amendament „Letwin” - care le permite să-și amâne votul asupra acestui acord, ei preferând de fapt să se pronunțe doar după adoptarea tuturor legilor de punere în aplicare a acordului.

Astfel, parlamentarii britanici au decis, sâmbătă, să amâne votul lor asupra acordului de Brexit convenit de Londra și Bruxelles, până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord.

Bătălia asupra Brexit s-a revărsat și pe străzile din Londra, sâmbătă, când zeci de mii de oameni s-au adunat să manifesteze pentru a cere un nou referendum.

Premierul britanic a susținut vineri că acordul de ieşire din UE obţinut la Bruxelles este cea mai bună variantă. "Nu există soluţie mai bună decât aceea pe care o apăr mâine (sâmbătă)", a declarat Boris Johnson într-un interviu pentru BBC.

Din noul acord cu Uniunea Europeană a fost eliminat mecanismul numit "backstop", cel care aducea o serie de garanţii pentru evitarea instituirii punctelor vamale la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat vineri că se opune unei noi extinderi a Brexitului după data de 31 octombrie în cazul în care Parlamentul britanic va respinge acordul agreat de premierul Boris Johnson cu cele 27 de state membre UE.

Cele 27 de țări ale UE au aprobat noul acord de Brexit convenit cu Londra, a anunțat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk.