Antreprenorul miliardar Jack Ma a fondat Alibaba, una dintre cele mai de succes companii de tehnologie din China. Însă până și lui i-ar fi greu să își asigure un job în companie în prezent, susține acesta, potrivit CNBC.

Jack Ma, fondator Alibaba.comFoto: Captura YouTube - World Economic Forum

Și nu este vorba doar despre Alibaba. Jack Ma crede că el și cei mai mulți dintre ceilalți fondatori ar depune mari eforturi pentru a trece de prima etapă a selecției în cele mai dezirabile companii din lume.

"Oamenii ca mine, azi, dacă aș încerca să aplic pentru un job la Alibaba, ar fi aproape imposibil", a declarat Ma la conferința Forbes Global CEO, în Singapore.

"Acest lucru se întâmplă din cauza unui viciu al sistemului internațional de angajare, care pune accentul prea mult pe rezultatele academice și îi compară în mod dezavantajos pe cei care gândesc în afara cutiei cu cei tradiționali", a adăugat el.

"Oamenii te judecă după diplomă, a afirmat Ma. Ei ar spune hey, avem un grup de oameni de la Harvard, avem un grup de oameni de la Stanford și tu ești de nicăieri."

Ma, care a avut probleme în perioada școlii și care a fost respins de la 30 de job-uri înainte de a înființa Alibaba în 1999, spune că a întâlnit mulți oameni foarte capabili care erau refuzați doar pentru că nu aveau performanță academică.

"Am descoperit mulți antreprenori ca mine", a spus Ma, dând numele a doi foști colegi, acum fondatori ai Alipay și Taobao, care nu au reușit să intre la cursuri de Master pentru că nu au trecut testul la matematică.

"În era industrială trebuia să îți aduci aminte mai repede, trebuie să îți aduci aminte mai mult, trebuia să calculezi mai repede. Acestea sunt lucruri pe care mașinile le pot face acum mult mai bine decât tine."

"Asta mă îngrijorează. 20, 30 de ani de acum încolo, copiii noștri nu vor putea să supraviețuiască din cauza felului în care îi educăm", a mai spus Ma.