Membrii Partidului Laburist din Marea Britanie și-au anunțat duminică intenția de a obține sprijinul altor partide din Legislativul de la Londra pentru adoptarea amendamentelor care l-ar putea forța pe Boris Johnson să amâne procesul Brexit, scrie Mediafax, citând The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ambele partide majoritare din Parlamentul britanic, cel Laburist și cel Conservator, al lui Boris Johnson, au încercat să obțină sprijin parlamentar, în cadrul votului de sâmbătă, asupra amendamentului care l-a obligat pe șeful Executivului de la Londra să solicite o nouă amânare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Un adjunct al ministrului britanic pentru Brexit, Sir Keir Starmer, a transmis că laburiștii erau pregătiți să discute cu foștii aliați ai premierului Johnson, din Partidul Democrat Unionist și cu membrii Tory despre realizarea unui acord mai avantajos pentru ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar.

Posibilitatea conturării unor noi alianțe la nivelul Parlamentului de la Londra ar putea schimba planurile prim-ministrului Boris Johnson, acesta putând fi obligat să adopte o ieșire mai înceată din Uniunea Europeană sau chiar să abandoneze proiectul Brexit.

Executivul britanic se va opune amendamentelor aduse legislației Brexit privind uniunea vamală, ce urmează a fi publicate luni, argumentând că oferta actuală, propusă de UE, este disponibilă și că „amendamente distrugătoare” ar putea destabiliza încercarea actualei coaliții de a conveni asupra acordului.

Opoziția parlamentară și membrii Tory, dacă se aliază, ar putea să respingă programul de adoptare accelerată a legislației necesare acordului Brexit, în cadrul votului de marți.

Conform apreierilor actuale, există suficient sprijin din partea membrilor partidelor pentru varianta unui amendament privind uniunea vamală și pentru amânarea procesului de ieșire din UE.

Boris Johnson va primi sprijinul parlamentar luni, prin intermediul procesului de vot care ar putea valida aprobarea acordului privind Brexit, înainte ca membrii Parlamentului de la Londra să adapteze legislația în funcție de prevederile actualului acord.

Parlamentarii britanici au decis, sâmbătă, să amâne votul lor asupra acordului de Brexit convenit de Londra și Bruxelles, până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord.