Forțele armate din Chile au interzis circulația pe străzi pe timp de noapte, sâmbătă (19 octombrie), iar președintele Sebastian Pinera a anunțat că va suspenda o politică publică privind transportul, criticată de cetățeni, în timp ce guvernul depune eforturi pentru a gestiona revoltele ample din stradă, cauzate de creșterea tarifelor, scrie Straits Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 6.43 Cinci persoane au murit după ce protestatarii din Chile au incendiat o fabrică de textile, în contextul manifestațiilor din capitala Santiago de Chile, scrie Mediafax, citând BBC.

Starea de urgență a fost impusă în weekend, iar generalul responsabil de securitate în Santiago a anunțat impunerea orei de stingere în oraș și în zonele din apropiere, în intervalul 10 pm (sâmbătă) - 7 am (duminică), ora locală. Mulțimile de oameni au ieșit în stradă, s-au strâns în locuri publice și au participat la proteste, în ciuda anunțului armatei.

Incendiile continuă și tâlhari au fost văzuți în apropierea lor, în orașul cu 6 milioane de locuitori, în care, mai devreme, poliția și armata s-au confruntat cu protestatarii. Revolte au avut loc și în orașul port Valparaiso, în care se află clădirea Congresului din Chile și în orașul sudic Concepcion.

"Cerem cetățenilor să se întoarcă la casele lor și să evalueaze măsurile pe care guvernul le-a stabilit și să coopereze, pentru a-și proteja familia, integritatea și proprietatea", a declarat Gen. Javier Iturriaga del Campo, cel responsabil de restaurarea ordinii în Santiago.

Decizia de a trimite forțele armate a fost una șocantă pentru națiunea care a trecut prin dictatura militară impusă de Augusto Pinochet între anii 1973-90.

Președintele Pinera, un om de afaceri de centru-dreapta, a anunțat că va anula creșterile taxelor pentru transport, care au cauzat proteste în țară, după ce au fost anunțate pe 6 octombrie.

Chile este una dintre cele mai bogate țări din America Latină, însă este și una în care inegalitățile sunt printre cele mai vizibile. Frustrările legate de costurile mari de trai din Santiago au devenit un punct politic nevralgic, ducând la apelul pentru reforme totale, de la codurile fiscale ale țării, până la sistemul de pensii.

Președintele a declarat, adresându-se națiunii din palatul prezidențial din Santiago, că a ascultat "cu umilință" vocea compatrioților și nemulțumirile legate de costurile de trai și de serviciile publice inconsecvente. De asemenea, el a anunțat că o comisie va fi alcătuită pentru a discuta și a găsi soluții la îngrijorările protestatarilor.

Aplicațiile populare de ride-sharing, inclusiv Uber, a trimis mesaje clienților, anunțând că nu vor opera după ora stingerii. Pe timp de zi, soldații și personalul înarmat s-au confruntat cu protestatarii. Mall-urile au fost închise în oraș, potrivit martorilor, iar elicoptere militare au survolat zona. Roți și bușteni în flăcări au fost folosiți ca baricade pe străzile principale.

Reuters transmite că cel puțin trei oameni au murit, după ce un supermarket din oraș a fost incendiat de protestatari, în timp ce mai multe zboruri de pe aeroportul din Santiago au fost suspendate.

Guvernatorul din Santiago Karla Rubilar a confirmat faptul că trei oameni au decedat în urma incendiului.

Zborurile companiilor LATAM și Sky Airline au fost suspendate sau amânate duminică dimineață.

Walmart Chile a confirmat faptul că va închide magazinele din țară, după ce 60 au fost devastate în timpul revoltelor din Santiago, Valparaíso, Antofagasta, Calama, Concepción, San Antonio și Temuco.