Septembrie a fost luna în care s-au înregistrat cele mai multe decese în rândul civililor în Yemen, anul acesta, însă violențele au scăzut recent și există motive de speranță, potrivit oficialilor ONU, scrie New York Post.

harta Yemen - Arabia SauditaFoto: Captura video

Reprezentantul ONU, Martin Griffiths, a avertizat Consiliul de Securitate că, totuși, aceste semne de optimism sunt "foarte fragile". El a menționat reducerea recentă a violențelor din nordul Yemenului, controlată în principal de forțe rebele, "situația volatilă" din sud și "o stare de spirit generoasă a părților implicate", care a inclus și eliberarea unor prizonieri, precum și permiterea accesului unor nave petroliere în portul principal din Hodeida.

"Aceste semne poate sunt mici într-o perioadă terifiantă, dar este ceva ce putem cultiva", a spus Griffiths, printr-un video, din capitala saudită Riad.

Șeful pentru acțiuni umanitare al ONU, Mark Lowcock a spus consiliului că "septembrie a fost cea mai letală lună pentru civili de anul acesta, rapoartele arătând că 388 de civili au fost uciși sau răniți în timpul conflictului". "Acest lucru înseamnă o medie de 13 oameni pe zi", a adăugat el.

Lowcock a pomenit unele dintre exemplele cele mai macabre, printre care uciderea a patru copii într-o explozie sau a 22 de civili aflați într-o moschee și într-o casă, în urma unui raid aerian.

Conflictul din Yemen a început în 2014, când capitala Sanaa a fost ocupată de rebeli Houthi Shiite, susținuți de regimul iranian. O coaliție condusă de guvernul saudit s-a aliat cu guvernul recunoscut internațional din Yemen și luptă cu rebelii din 2015. Acest conflict a ucis mii de civili și a creat cea mai gravă criză umanitară din lume, lăsând milioane de oameni fără hrană și acces la îngrijiri medicale.

"Deși situația legată de violențe este un pic mai bună", a afirmat Lowcock, "există în continuare peste 30 de linii de front active".