Vicepremierul spaniol Carmen Calvo i-a transmis liderului catalan Quim Torra să „nu mai mintă” populația din Catalonia cu privire la obținerea independenței regiunii, scrie Mediafax, citând site-ul cotidianului The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Carmen Calvo a cerut oficialilor catalani să se oprească din „a-i minți” pe locuitorii regiunii Catalonia, promițându-le independența de statul spaniol, ca urmare a intensificării protestelor violente ce au blocat orașul Barcelona. În cadrul aceleiași declarații, viceprim-ministrul spaniol a criticat partidele de orientare extremă dreapta de „iresponsabilitate, lipsă de loialitate și egoism”.

Carmen Calvo, membră a Guvernului spaniol socialist, a justificat răspunsul forțelor de ordine la violențele din Catalonia ca fiind „foarte proporționale”, adăugând că autoritățile și-au dorit evitarea coliziunii dintre forțele de poliție și protestatari. Aceasta a afirmat că Guvernul ia toate măsurile pentru a evita escaladarea violențelor.

„Încercăm să nu facem acum vreo greșeală care ar putea bloca începerea unor negocieri politice în regiune”; „Aceasta este cea mai responsabilă, dar cea mai dificilă poziție”, a declarat vicepremierul Calvo.

După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunțat luni că nouă lideri separatiști catalani au primit sentințe între 9 și 13 ani în închisoare. Decizia a provocat ample proteste la Barcelona și în alte orașe din regiune, soldate cu rănirea a cel puțin 80 de persoane.