Liderii kurzilor sirieni au anunțat duminică evacuarea orașului de la granița cu Turcia, Ras al-Ayn, ca urmare a angajamentului asumat de Ankara de a opri temporar ofensiva din Siria, în schimbul eliberării zonei de frontieră de prezența elementului kurd, scrie Mediafax, citând The Guardian.

Foto:

Oficiali ai militanților kurzi au transmis evacuarea orașului Ras al-Ayn, lăsându-l sub controlul forțelor turce, ca urmare a acordului Ankarei, facilitat de Washington, de a opri temporar ofensiva, cu condiția eliberării zonei de nord-est a statului sirian de prezența kurzilor.

Ministerul turc de Apărare a confirmat evacuarea orașului duminică după-amiază, prin intermediul unui convoi format din 86 de vehicule care a transportat membri ai Forțelor Democratice Siriene, entitate kurdă, și alți civili răniți către sud, la o distanța mai mare de 30 de kilometri, reprezentând „zona de securitate” pe care autoritățile de la Ankara și-au propus-o prin intermediul ofensivei.

„Noi nu mai avem niciun militant în oraș”, a informat Kino Gabriel, purtător de cuvânt al formațiunii kurde, respectând astfel prevederile acordului de încetare a focului. Alți militanți rămân instalați în orașele siriene Kobane și al-Darbasiyahcadrul, din interiorul „zonei de securitate”, conform declarațiilor activiștilor kurzi.

Ostilitățile din cadrul campaniei începută în urmă cu 11 zile de forțele turce în Siria au fost suspendate joi, în urma negocierilor dintre vicepreședintele american Mike Pence și președintele turc Recep Tayyp Erdogan care prevăd retragerea în siguranță a kurzilor din zona de graniță.

Până în prezent ambele state s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului temporar. Erdogan a transmis sâmbătă că forțele turce le vor distruge pe cele kurde dacă acestea nu se vor retrage la timp.

Conform organizaţiei Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), în pofida armistiţiului anunţat, armata turcă a continuat vineri bombardamentele în Siria, atacând obiective din zonele Bab al-Kheir, situată la periferia orăşelului Ras al-Ain. Cel puţin 14 civili au fost ucişi, a transmis OSDO.

Turcia vrea crearea unei zone de securitate de-a lungul frontierei Siriei cu Turcia, pe partea siriană. Administraţia de la Ankara a cerut retragerea din această zonă a grupurilor insurgente kurde.