​Autoritățile egiptene au anunțat descoperirea a 30 de mumii în zona Luxor, unde se află Valea Regilor. Este un număr record ce nu a mai fost atins de mai mult de un secol, scrie CNN.

Mumii in EgiptFoto: Captura Euronews

Descoperirile reprezintă un succes important pentru arheologii egipteni. După ani buni de săpături ale unor organizații străine, misiunea egipteană a reușit să facă această descoperire valoroasă. Secretarul general al Curții Supreme de Antichități din Egipt a declarat că ultimele descoperiri din 1881 și 1891 au fost toate conduse de străini. El nu și-a putut stăpâni entuziasmul spunând că 2019 va rămâne anul în care o nouă descoperire a fost făcută, de data asta de egipteni.

Ministrul egiptean al Antichităților a declarat că mumiile au fost găsite într-o stare foarte bună, având coșciugele deosebit de bine colorate. Dintre mumiile descoperite, pe lângă bărbați și femei, doi copii au fost și ei găsiți. Experții au adăugat că această descoperire a fascinat întreaga lume arheologică, dat fiind faptul că foarte rar sunt găsiți copii.

Culoarea s-a păstrat atât de bine pentru că egiptenii foloseau culori naturale. După vopsirea coșciugelor, albuș de ou era mixat cu ceară de la lumânări pentru a oferi un luciu rezistent. Arheologii sunt de părere că aceste descoperiri vor îmbogăți cunoștințele actuale despre civilizația egipteană, cum ar fi faptul că statutul ambelor sexe era respectat, fiind înmormântați cum se cuvine.