Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie, în pofida acelei scrisori nesemnate pe care premierul Boris Johnson a fost forțat de opozanții săi să o trimită blocului comunitar pentru a cere o amânare a Brexitului, a transmis Guvernul de la Londra duminică, potrivit Reuters.

Michael GoveFoto: michaelgove.com

„Vom ieși din UE până la 31 octombrie. Avem mijloacele și capacitatea de a face acest lucru”, a declarat Michael Gove, ministrul britanic însărcinat cu pregătirea unui Brexit fără acord, pentru Sky News.

„Acea scrisoare a fost trimisă pentru că Parlamentul a cerut ca ea să fie trimisă... dar Parlamentul nu-i poate schimba părerea premierului, Parlamentul nu poate schimba politica Guvernului, nici determinarea acestuia”, a adăugat ministrul britanic.

Amintim că sâmbătă noapte - chiar înainte de expirarea termenului impus de votul din Parlamentul de la Londra - guvernul britanic a trimis nu una, ci chiar trei scrisori privind Brexitul către președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Prima, impusă de „Legea Benn”, cere Uniunii Europene să amâne Brexitul dincolo de termenul limită de 31 octombrie, dar nu este semnată de Boris Johnson. În această misivă este reprodus exact textul „Benn Act”, legea care poartă numele inițiatorului Hillary Benn și care l-a constrâns pe Boris Johnson să ceară prelungirea termenului.

A doua este o scrisoare explicativă, scrisă de Sir Tim Barrow, trimisul permanent al Regatului Unit în Bruxelles, în care se explică faptul că prima scrisoare este din partea Parlamentului, nu a Guvernului.

A treia este din partea lui Boris Johnson, aceasta fiind trimisă și liderilor celorlalte 27 state UE, premierul britanic scriind că nu este de acord cu prima scrisoare și că nu vrea nicio amânare. În ea, Johnson spune că orice întârziere ar fi „profund corozivă” și ar „afecta interesele Marii Britanii și partenerilor noștri din UE”. El scrie și că Regatul Unit va continua ratificarea acordului obținut joi și îndeamnă Bruxellesul să facă la fel.

Citește și: