Bătălia asupra Brexit s-a revărsat și pe străzile din Londra, sâmbătă, când zeci de mii de oameni s-au adunat să manifesteze pentru a cere un nou referendum, chiar în timp ce parlamentarii decid soarta ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protestatarii, fluturând steaguri ale UE și afișând pancarte prin care cer stoparea Brexitului, s-au adunat inițial în zona Park Lane, înainte de a porni într-un marș prin centrul capitalei britanice, până la Parlament.

„Sunt revoltată că nu suntem ascultați. Aproape toate sondajele arată că acum oamenii vor să rămână în UE. Simțim că n-avem o voce”, a explicat Hannah Barton, o englezoaică în vârstă de 56 de ani, care protesta înfășurată într-un steag UE.

„E un dezastru național ce stă să se producă și va distruge economia”, a mai spus ea.

„Nu-mi place ce fel de loc devine țara. Am devenit o țară mai furioasă decât înainte de referendum”, a declarat la rândul său un alt protestatar, Phil Canney, în vârstă de 33 de ani.

„Dacă ceea ce Johnson prezintă astăzi Parlamentului ar fi fost dezbătut la referendum, ar fi pierdut categoric. Au luat rezultatul și-l folosesc drept scuză pentru orice vor să facă”, a mai spus el.

Mulți dintre demonstranți agitau pancarte, unele comparând Brexitul cu alegerea președintelui american Donald Trump. Alții purtau costume elaborate, precum un grup de manifestanți îmbrăcați în diverse fructe și legume. Erau de asemenea afișate păpuși modelate din hârtie ce înfățișau politicieni, precum premierul britanic Boris Johnson, relatează Reuters.

E „ziua judecății”, sâmbătă, pentru Boris Johnson, care aduce în fața Parlamentului de la Londra, reunit în ședință extraordinară, acordul de Brexit obținut pe ultima sută de metri la Bruxelles.

La peste trei ani de când Marea Britanie a decis, printr-un referendum, cu 52% la 48%, să fie prima țară care părăsește proiectul european, Johnson încearcă să câștige sprijinul legislativului britanic pentru tratatul de divorț, sâmbătă putând fi ziua decisivă pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.