Serverul pentru platforma online Tsunami Democratic, un grup secret folosit de manifestanții care participă la protestele din Catalonia și a cărui închidere a fost cerută de o instanță din Spania, se află în România, informează presa spaniolă, citată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

În urma unei investigații privind proveniența grupului Tsunami Democratic, s-a stabilit că serverul privat virtual se află în București, relatează publicația Las Provincias.

Grupul Tsumami Democratic s-a anunțat pe Twitter, Instagram și Telegram la data de 2 septembrie.

"Nu suntem o organizație nouă, suntem o campanie continuă. Putem lupta. Există o strategie. Un nou val începe și tu ești protagonistul. Tu ești Tsunami", scrie în mesaj.

Democratic Tsunami a declarat pentru Reuters că este o "rețea orizontală și adaptabilă" de oameni care locuiesc în țări diferite, fără a avea o conducere. Aceștia au mai informat că țin legătura cu partidele secesioniste și cu diferite grupuri pentru a le informa cu privire la intențiile sale.

Scopul principal al grupului este acela de a convinge Spania să negocieze dreptul Cataloniei la independență și de a obține libertate pentru liderii catalani care au primit sentințe de la 9 la 13 ani în închisoare.

O sursă din Guvernul spaniol a informat că autoritățile au pornit o investigație pentru a determina dacă fostul lider catalan Carles Puigdemont este implicat în rețeaua Democratic Tsunami.

"Nu știu cine sunt organizatorii acestui grup", a declarat Puigdemont, în timp ce Tsunami Democratic a refuzat să facă declarații cu privire la această acuzație.

Potrivit The Guardian, în urma condamnării mai multor lideri separatiști la închisoare, Tsunami Democratic a folosit o aplicație pentru a mobiliza oamenii să participe la proteste. Pentru a putea accesa aplicația, utilizatorii aveau nevoie de un cod QR.

Aceasta și-a făcut debutul luni, cerând manifestanților să blocheze aeroportul din Barcelona. Aplicația are deja este 270.000 de utilizatori.