Turcia va relua operaţiunile în nordul Siriei săptămâna viitoare în cazul în care grupurile insurgente kurde nu se retrag din zona frontierei, a avertizat vineri seară preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în timp ce, conform unei organizaţii, armata turcă a continuat atacurile în pofida armistiţiului.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

„Dacă promisiunile sunt respectate până marţi seară, vom rezolva cu instituirea zonei de securitate. Dacă nu, operaţiunea va fi reluată imediat după trecerea termenului de 120 de ore”, a declarat Erdogan vineri, citat de agenţii de presă internaţionale şi de cotidianul Times of Israel, potrivit Mediafax.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a decis joi seară suspendarea operaţiunilor militare antikurde din nordul Siriei. „Va fi o pauză în operaţiunile militare timp de 120 de ore, în timp ce Statele Unite facilitează retragerea combatanţilor YPG (Unităţile Populare de Apărare -n.r.) (...) După finalizarea retragerii, Turcia a acceptat un armistiţiu permanent”, a declarat, după o vizită în Turcia, Mike Pence, vicepreşedintele SUA.

Turcia vrea crearea unei zone de securitate de-a lungul frontierei Siriei cu Turcia, pe partea siriană. Administraţia de la Ankara a cerut retragerea din această zonă a grupurilor insurgente kurde.

Conform organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), în pofida armistiţiului anunţat, armata turcă a continuat vineri bombardamentele în Siria, atacând obiective din zonele Bab al-Kheir, situată la periferia orăşelului Ras al-Ain. Cel puţin 14 civili au fost ucişi, a transmis OSDO.