Creșterea economică a Chinei a încetinit mai mult decât se estima până la cel mai lent ritm din ultimii aproape 30 de ani, în condițiile în care războiul comercial cu SUA a lovit în producția manufacturieră, transmite Reuters.
Produsul Intern Brut a crescut cu doar 6% an la an, marcând o nouă pierdere de impuls a economiei după avansul de 6,2% din trimestrul doi al acestui an.
Partenerii comerciali ai SUA și investitorii urmăresc cu atenție sănătatea celei de-a doua economii a lumii, în condițiile în care conflictul comercial cu Statele Unite alimentează temerile privind o recesiune globală.
Acțiunile de pe piețele asiatice au căzut după anunțarea datelor economice chineze, anulând avansul obținut după ce UE și Marea Britanie reușiseră să ajungă la un acord privind Brexitul.
Datele statistice proaste anunțate de China în ultimele luni au subliniat cererea slabă din țară și din străinătate. Cei mai mulți dintre experți spun că potențialul măsurilor agresive de stimulare economică la care recurge Beijingul este limitat într-o economie deja încărcată cu munți de datorii după rundele trecute de relaxare monetară ce nu au reușit decât să scumpească și mai tare proprietățile imobiliare.
Creșterea PIB-ului din T3 este cea mai redusă de după primul trimestru din 1992 (cele mai vechi date statistice disponibile). Analiștii consultați anterior de Reuters estimaseră, în medie, un avans economic de 6,1%. Cifra raportată este la limita inferioară a intervalului țintit de guvern pentru anul acesta, de 6 - 6,5%.
În China înțelegerea nescrisă între populatie și conducere e următoarea: populația nu comentează restrângerea drepturile, în schimb conducerea livrează prosperitate prin creștere. Cănd creșterea nu mai e la nivelul așteptat răzbucnește nemulțumirea populației pentru că nu există mecanisme democratice (schimbarea conducerii) ca această tensiune să fie eliberată.
Deficitul bugetar al USA e de 22,000 de miliarde $
China e pe plus si finanteaza deficitul Americii si al Europei. Cand Grecia a intrat in faliment si UE i-a livrat 400 de miliarde de Euro, acestea veneau din China, doar nu credeati ca Europa are asemenea rezerve de pe o zi pe alta. De fapt, toata lumea occidentala traieste pe credit, (datorie) cu exceptia Chinei si Rusiei. Taxele Americii contra Chinei sunt pe 15% din exportul acesteia. Restul de 85% al Chinei umple lumea cu bunuri de consum de calitate si ieftine.
Am ratat ceva?
Americanii si chinezii macar isi vad interesul ca tari. Noi unde ne situam?